Dělám to, co jsem dělal odmala, akorát dneska mi za to platí, říká Kamil Bartošek alias Kazma

Jeho One Man Show nedávno zlomila rekord ve sledovanosti, když se týmu podařilo napálit tvůrce i diváky televizní reality show Prostřeno. Jakou jinou práci by si Kamil Bartošek přezdívaný Kazma zvolil, kdyby si nedělal na internetu z lidí legraci? Jak vzpomíná na své studium na literární akademii a jaké byly jeho první vtípky? Nejen to prozradil Kazma v rozhovoru pro Radio Wave.

Praha (Aktualizováno: 11:57 4. 6. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamil Bartošek přezdívaný Kazma Kazmitch

Kamil Bartošek přezdívaný Kazma Kazmitch | Foto: Barbora Linková | Zdroj: Český rozhlas

Táňa Zabloudilová: Chtěla bych se vrátit úplně na začátek. Vybral sis, že budeš Kazma. Kdyby ti to ale nevyšlo, co z tebe mohlo být, co bys dneska dělal?
Kdybych nedělal tohle, tak bych byl asi burzovní makléř. Na vysoké škole jsem studoval finance a daně a v té době jsem se také hodně zajímal o burzu. Dva nebo tři roky jsem to sám intenzivně studoval. Mám doma spoustu materiálů, zkoušel jsem to... a pár set tisíc jsem tam utopil. Bylo to něco, co mě bavilo, a tehdy jsem si říkal, že bych to klidně chtěl dělat.

Na Primu jsme podali stížnost, ale provokace v Prostřenu může lidem s 'tourettem' pomoci, říká lékař

Číst článek

Jonáš Zbořil: Vím, že jsi dělal literární akademii. Kdy tě napadlo, že bys mohl dělat to, co děláš? Kdy ti došlo, že bys byl ideálním člověkem na vymýšlení bizarních nápadů?
Šel jsem studovat literární akademii. Přišel jsem do třídy, kde byli lidé, kteří celý život četli knížky. Šli domů ze školy a četli si poezii. Já za celý život, než jsem tam šel, přečetl Lesní majáles, protože tam bylo hodně obrázků, a Děti z Bulerbynu, protože to jsme tehdy museli. Šel jsem tam, protože se to jmenovalo mediální komunikace a přišlo mi, že to není matika. Školu jsem ale po dvou letech ve čtvrťáku opustil a šel jsem se věnovat videu. Už tehdy mě to bavilo a věděl jsem, že škola a diplom není to, co bych chtěl v životě používat.

Táňa Zabloudilová: Trolil jsi někoho ještě před natáčením videí, třeba svoje rodiče nebo kamarády?
Dělám to, co jsem dělal odmala, akorát dneska mi za to platí. Vždycky jsem byl ten průserář. Kluk ze zadní lavice, na kterého se celá třída otočila, když se učitelka zeptala, kdo to byl. Vždycky jsem byl provokatér.

Jonáš Zbořil: A jaký byl první trolling, na který jsi dodnes pyšný?
Jsem z Kroměříže. Bydlel jsem na sídlišti v paneláku ve čtvrtém patře, kde jsme měli další čtyři sousedy. V tom paneláku jsme byli tři kamarádi a vždycky jsme trolili sousedy u nás na patře. První publikum, které jsem trolil, tedy asi byli mí sousedi.

Každé ráno jsem v sedm vstal a než jsem šel do školy, tak si udělal čaj a snídani. Pytlík od čaje jsem pak šel lousknout sousedovi do bot. Byl architekt a nosil kožené boty k saku a já jsem mu tam každé ráno ten pytlík lousknul. Každé ráno si měnil ponožky. Nebylo to tehdy úplně promyšlené.

Kamil Bartošek přezdívaný Kazma | Foto: Barbora Linková

Jonáš Zbořil: Za celou dobu svojí kariery jsi udělal spoustu věcí, které možná nevyvolávají respekt. Máš něco, za co se stydíš?
Jsem strašně rád, že jsem vyrůstal v době, kdy neexistoval YouTube a člověk neměl doma kameru. To je věc dnešních dětí, youtuberů. Člověk se nějak vyvíjí a v nějakém věku byl vocas. Jsem strašně rád, že tehdy kamery nebyly, protože dneska bych se za to styděl. Když se podívám na nějakou moji minulou tvorbu, tak dávám hlavu do dlaní a špatně se mi na to kouká, ale je to prostě nějaký vývoj.

Táňa Zabloudilová: Občas si protiřečíš. Mluvil jsi v DVTV o tom, že jdeš proti médiím a korporacím. Zmiňoval si také morálku, že vždycky jsi na straně morálky. A přitom se v tvých rozhovorech často objevují lidi, kteří jsou kontroverzní. Proč do toho mícháš morálku, když bys mohl na rovinu říct, že ti jde jen o to být zábavný?
Takhle už to dávno není, že by mi šlo jen o to být zábavný. V dílech nové generace One Man Show si neděláme jenom prču, neděláme jenom to, že si z někoho vystřelíme. Každý díl má nějaké poselství, chceme lidem něco předat. Nechceme, aby to byla jenom přiblblá show, u které se zasmějí, ale u které se i zastaví a zapřemýšlejí, co jim chceme říct. Dneska ty díly to poselství nesou.

Rozhovor s Kazmou vznikl pro Radio Wave.

Táňa Zabloudilová, Jonáš Zbořil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme