Dokumentem proti zapomnění. Cyklus Rudí prezidenti nabídne pohled na novodobou českou historii

Dokumentární cyklus České televize s názvem Rudí prezidenti představí osobnosti pěti československých prezidentů z dob vlády komunistické strany. Za využití výhradně dobových zvukových a obrazových materiálů tvůrci nabídnou osobní a politické příběhy Klementa Gottwalda, Antonína Zápotockého, Antonína Novotného, Ludvíka Svobody a Gustáva Husáka. První díl nazvaný Sjednotitel strachu - Klement Gottwald uvidí diváci 23. února na ČT2.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po úmrtí Stalina a Gottwalda nabyli komunističtí ideologové dojmu, že je potřeba znovu posílit myšlenky komunismu

Bývalý prezident Klement Gottwald (archivní foto) | Zdroj: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

První díl nabídne pohled na události předcházející jmenování Gottwalda prezidentem, vypráví o zvůli komunistů na cestě k moci i slabosti demokratů v čele s tehdejším prezidentem Edvardem Benešem a ministrem zahraničí Janem Masarykem.

„Donedávna jsem učil na vysoké škole a byl jsem přítomen různým přijímacím řízením. Bohužel musím konstatovat naprosto katastrofální znalosti našich novodobých dějin. To byl jeden z důvodů, proč jsem přijal nabídku podílet se na cyklu o komunistických prezidentech. Zapomnění se projevuje nejen na středoškolácích, ale na nás všech,“ řekl režisér Roman Vávra.

Česká televize první díl dokumentu představila v Národním památníku na Vítkově za přítomnosti školní mládeže a jejích učitelů. Právě kvůli mladým lidem, kteří nemají historické znalosti, se tvůrci podle Vávry snažili o srozumitelnou formu, která může znalcům dějin přijít trochu povrchní.

Ve snaze brojit proti minulosti dělá Vilhelmová v Dívce za zrcadlem stále stejné chyby

Číst článek

Cyklus odkrývá skryté pozadí výkonu prezidentské funkce v dobách, kdy se o jejím obsazení rozhodovalo v sekretariátech komunistické strany. Místo historiků dostávají prostor dobové zvukové a obrazové záznamy. Cílem režijní koncepce bylo vyvolat co nejautentičtější pocit doby, o které jednotlivé díly cyklu vyprávějí, uvedl dramaturg Petr Buchta.

Dokumentární cyklus poukazuje na skutečnost, že prakticky všichni „rudí“ prezidenti po získání funkce toužili, zároveň byli nakonec zklamáni a tváří v tvář své bezmoci skončili frustrovaní. Počínaje Gottwaldem přebíjejícím strach ze Stalina alkoholem, až po Husáka, který se stal ztělesněním mocného muže, jehož reálná moc byla iluzí.

Po prvním dílu dokumentu s názvem Sjednotitel strachu - Klement Gottwald, budou následovat Muž z lidu - Antonín Zápotocký, Těžkosti Antonína Novotného, Poslušný generál - Ludvík Svoboda a Kněz komunismu - Gustáv Husák.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme