Kampaň i dotace pro zařízení sociálních služeb. Stát dá na podporu přechodu na DVB-T2 letos 30 milionů

Stát letos investuje do podpory přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 zhruba 30 milionů korun. Z toho 20 milionů získají kraje na dotace pro zařízení sociálních služeb a na osm milionů vyjde samotná informační kampaň. Ministerstvo průmyslu a obchodu ji spustilo v úterý. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Ministr uvedl, že zahájení kampaně dva měsíce před spuštěním přechodu na DVB-T2 není opožděné. „Veřejnost dostávala informace, dostávala je prostřednictvím operátorů, prostřednictvím České televize a my jsme to trochu cíleně nespouštěli v srpnu nebo v červenci, protože to byly prázdniny a v té době by to nemělo ten marketingový efekt. Proto jsme počkali na září, protože je prokázáno, že obyvatelé se rozhodují až ve finále, tedy v posledních týdnech,“ řekl Havlíček.

Za dva měsíce začnou televize přecházet na DVB-T2. Připraveno je na to jen 30 procent diváků

Číst článek

Informační aktivity zahrnují spuštění specializovaného webu www.televizezadarmo.cz, vysílání televizních spotů, rozhlasovou kampaň, distribuci informačních letáků, semináře i setkávání s občany v regionech. V příštím roce půjde na informační kampaň podle ministra zhruba podobná částka. Informační kampaně již spustily České Radiokomunikace či Česká televize.

Vypínání stávajících vysílačů DVB-T začne 27. listopadu v Praze a středních Čechách a skončí v červnu příštího roku. „Přechodu se diváci určitě nemusí bát. V mnoha případech si nemusí kupovat novou televizi, stačí si pořídit set-top box v ceně několika stovek korun. Na druhou stranu získají diváci více TV programů a kvalitnější HD obraz, a to zdarma,“ uvedl ministr.

Vypínání televizního vysílání DVB-T začne v listopadu. Lidé potřebují nový set-top box

Číst článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu zároveň pro vybraná zařízení sociálních služeb prostřednictvím krajů připravilo speciální dotační program, ve kterém je 20 milionů korun. V rámci programu bude například přispívat 1000 Kč na pořízení set-top boxu, 3000 Kč na TV přijímač a 7000 Kč na nezbytnou úpravu společné antény.

Finanční podpora je podle předsedkyně rady Asociace krajů Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) koncipována tak, že může přispět k zajištění TV vysílání rovněž prostřednictvím kabelové nebo satelitní platformy či IPTV.

Na DVB-T2 přechází celá Evropa. Důvodem je nutnost uvolnit část vysílacího spektra pro rychlé mobilní sítě 5G. Nový standard DVB-T2 má na méně frekvencích umožnit vysílání více programů ve vyšší kvalitě zvuku i obrazu. V Česku přijímá televizní signál terestricky téměř 60 procent populace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme