SERIÁL VS. REALITA: Podívejte se na místa, kde se natáčí televizní hit Most!

V populárním seriálu České televize si zahrálo celkem 821 komparzistů převážně z titulního Mostu a okolí. Kulisami příběhu o nezaměstnaném Luďkovi a jeho hospodských kumpánech totiž byla většinou reálná prostředí města: restaurace Severka, mostecký Autodrom a nemocnice, obchodní centrum Centrál, kostel Nanebevzetí Panny Marie, restaurace U Kalendů nebo třeba sídliště Chanov. Podívejte, jak se skutečná místa liší od své podoby v seriálu.

Most

„Most je ryze dělnické město, a proto má svou nezaměnitelnou filozofii. Vizuálně je naprosto unikátní, protože vyrostlo na zelené louce během několika let jako náhrada za zbořený starý Most. Když jsem tam přijel poprvé, zarazilo mě, jakou má člověk o tom městě představu a jaká je skutečnost. Není moc měst, kde se snoubí krásná příroda s ryze socrealistickou architekturou. Lidé tam mají jiné tempo, ona rasová nenávist najednou působí jako titulek z bulváru,“ popisuje předobraz pro seriálový Most! režisér Jan Prušinovský.

„Každodenní realita je prostě mnohem barevnější než reportáže v televizi. To, co se odehrává v seriálu, ale není každodenní realita, ale pokus ji nějak vypravěčsky a stylisticky uchopit. Tak jako se ve městě Fargo ve skutečnosti nenahánějí nájemní vrazi, v Midsomeru neumírá každý den člověk, ani v Mostě se v takové míře neděje to, co v této sérii.“

Luďkův dům

Polorozpadlá barabizna Luďka Říhy (Martin Hofmann), kam se ve druhém díle seriálu přestěhuje i jeho sestra Dáša (Erika Stárková), se nachází ve čtvrti Zahražany. Originální malba na garáži se zdá být autentická.

 

Severka

Restaurace Severka je místem, kde se Luděk schází se svými nejbližšími přáteli. Pravidelně se sem vrací, i když mu hostinský Eda (Michal Isteník) v jednu chvíli zakáže do podniku vstup. Je to také právě tady, kde ho v pilotní epizodě najde pošťák Ondra a pozve ho do Pošty pro tebe.

Skutečná Severka se kvůli oblíbenosti seriálu Most! v současné době potýká s velkým zájmem ze strany fanoušků seriálu. Výčepní Emil přiznává, že do ní teď chodí víc lidí. Zájem médií je ale podle něj už unavující, přiznal Českému rozhlasu Sever.

Interiér i exteriér hospody zůstal autentický. Ve skutečnosti nad ní akorát chybí světelný nápis.

Chanov

Na sídliště Chanov zavítá Luděk poprvé ve čtvrtém díle seriálu, když spolu s Frantou (Zdeněk Godla) dělá popeláře. Ze strachu před místními Romy se vydává za zástupce smyšlené organizace Snědá tíseň. Načapá tu také svého syna (Filip František Červenka) s oholenou hlavou.

„Chanov není žádný slum, ve skutečnosti jde o pár dálnicí izolovaných paneláků. Chodil jsem tam na začátku úplně sám a nikdo mi do držky nedal,“ komentuje atmosféru známého sídliště, někdy chybně nazývaného Chánov, režisér seriálu Prušinovský.

Autodrom

Mostecký autodrom, kde Luděk s Dášou vyhrají v prvním díle noční závod pořádaný manželi Julišovými (Taťána Medvecká, Jiří Schmitzer), se v seriálu objeví ještě nejméně jednou. Luděk tu má například ve čtvrté epizodě rande se Žanetou (Klaudia Dudová).

Zvířata na maso

Místo, kam Mostečáci přicházejí prodat svá domácí zvířata na maso, je ve skutečnosti zadní zásobovací část místního obchodního střediska Rozkvět na třídě Budovatelů.