Televizní ceny Emmy ovládly Příběh služebnice a Sedmilhářky. Zlatou sošku dostal i Trump

Předávání televizních cen Emmy letos patřilo knižním adaptacím a seriálům se ženami v titulních rolích. Pět nominací proměnil při hlavním ceremoniálu dystopický seriál Příběh služebnice, který zvítězil v kategoriích nejlepší dramatický seriál, herečka v hlavní roli a vedlejší roli, scénář a režie. Pět cen si odneslo také drama Sedmilhářky, mimo jiné i za nejlepší minisérii.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní televizní ceny byly rokem řady prvních vítězství. Lena Waithová se stala první černošskou ženou, která kdy vyhrála Emmy za scénář (spolu s Azizem Ansarim napsala epizodu Díkůvzdání pro sérii Master of None). Reed Moranová byla první ženou, která po 22 letech vyhrála Emmy za režii (za první tři díly seriálu Příběh služebnice). A Donald Glover zvítězil jako vůbec první Afroameričan v kategorii režie komediálního seriálu (za režii seriálu Atlanta, za ztvárnění titulní role pak získal druhou Emmy).

Vítězství v největších kategoriích oslavoval seriál Příběh služebnice, který vychází z románu Margaret Atwoodová. Dystopické drama streamovací služby Hulu si odnesl Emmy za režii a scénář, Elizabeth Mossová a Ann Dowdová se pak staly nejlepšími herečkami v hlavní a vedlejší roli. Vyvrcholením večera se pro Příběh služebnice stalo vyhlášení nejlepšího dramatického seriálu, při němž na jeviště přizvali i autorku předlohy, které se dostalo potlesku vestoje.

Sedmilhářky stanice HBO byly vyhlášeny nejlepší minisérií. Švédský herec Alexander Skarsgaard převzal Emmy pro nejlepšího herce ve vedlejší roli, Laura Dernová pro herečku ve vedlejší roli a Nicole Kidman pro herečku v hlavní roli. Jean-Marc Vallée přidal ještě ocenění pro nejlepší režii minisérie či televizního filmu.

„Hraju od svých 11 let a za tu dobu jsem pracovala asi s 12 ženami, takže děkuju, že jste ocenili naši show,“ konstatovala Dernová ve své děkovné řeči. „Tohle je úspěch, který vznikl z přátelství a frustrace, že jsme nedostávaly pořádné ženské role,“ dodala pak Kidmanová. 

Dohromady šestou Emmy získal John Lithgow za svou roli Winstona Churchilla v seriálu The Crown. Nejlepším hercem v dramatickém seriálu se stal Sterling K. Brown.

Epizoda povídkového seriálu Černé zrcadlo s názvem San Junipero získala cenu za nejlepší televizní film a scénář. „Hodně se teď říká, že rok 2017 je jedna nekončící epizoda Černého zrcadla. Kdybych ho ale psal já, nebylo by to tak očividné - se všemi těmi nacisty a tak,“ vtipkoval tvůrce seriálu Charlie Brooker.

Skečová show Saturday Night Live proměnila nominace za nejlepší zábavný pořad a herečku a herce ve vedlejší roli v komediálním seriálu. Alec Baldwin, který přebíral cenu za své ztvárnění prezidenta Donalda Trumpa, si při své děkovné řeči neodpustil poznámku na jeho konto. „Pane prezidente, tady máte konečně svou Emmy.“ Baldwin tím samozřejmě narážel na to, že Trump byl na Emmy nominován dvakrát, ale ani jednou nevyhrál.

Žádné překvapení se nekonalo v kategorii nejlepších hereček v hlavní roli v komediálním seriálu, kde už šest let tradičně vyhrává Julia Louis-Dreyfusová za roli v seriálu Viceprezident(ka). Dreyfusová tím vyrovnala rekord Cloris Leachmanové - obě jsou nyní držitelkami osmi hereckých Emmy.

Trump, Spicer a Hra o trůny

Slavnostním večerem provázel moderátor Stephen Colbert. Ten v úvodním klipu nejdříve ukul zlatou sošku Emmy a poté v písni věnované tomu, že realita je mnohem lepší v televizi, zazpíval o tom, v jak skvělých časech žijeme, když se můžeme dívat na seriálu na mobilu, zatímco sedíme na záchodě.

Ve svém monologu pak připomněl, aby vítězové nezapomněli poděkovat všem, kdo jim k výhře pomohl. „Tedy i seriálu Hra o trůny - za to, že letos nemohl být nominován,“ vtipkoval Colbert. 

Připomněl také, že letošní ročník televizních cen je rekordní co se týče rasové diverzity mezi nominovanými. Bouřlivý potlesk následně okomentoval slovy: „Páni, nevěděl jsem, že dokážete takhle tleskat a přitom se plácat po rameni.“

Došlo i na politiku. Colbert poznamenal, že nikdo nesleduje tolik televize jako americký prezident Trump. „Těšíme se na tweety,“ prohlásil. K největším překvapením večera ale bezpochybně patřil okamžik, kdy se na jevišti objevil bývalý Trumpův mluvčí Sean Spicer, a to i spolu se svým jezdícím pultíkem, který ve skečové show Saturday Night Live proslavila Melissa McCarthyová.

Emmy za kreativní umění

Vyhlášení hlavních cen tradičně předcházelo předávání Emmy za kreativní umění (Creative Arts Emmy). To ovládla skečová show Saturday Night Live, která proměnila pět nominací, mimo jiné i za nejlepší makeup a kameru.

Zlatou sošku za nejlepší výkon hostující herečky v komediální sérii získala Melissa McCarthyová, která v uplynulém roce zaplavila sociální sítě jako dnes už bývalý tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer (její vystoupení můžete zhlédnout zde, zde, zde zde). Skečový pořad si za svou rekordně sledovanou 42. sezonu odnesl celkem 22 nominací.

Nejlepší hostující herečkou v dramatu se stala Alexis Bledelová za roli Ofglen v dystopickém seriálu Příběh služebnice. Cenu za nejlepší animovaný seriál si odnesly Bobovy burgery. Kompletní výsledky Emmy za kreativní umění najdete zde.

Přehled vítězů 69. ročníku udílení cen Emmy


Nejlepší dramatický seriál
Příběh služebnice
Nejlepší komediální seriál
Viceprezident(ka)
Nejlepší minisérie
Sedmilhářky
Nejlepší televizní film
Černé zrcadlo: San Junipero
Nejlepší herečka v dramatickém seriálu
Elisabeth Mossová (Příběh služebnice)
Nejlepší herec v dramatickém seriálu
Sterling K. Brown (This Is Us)
Nejlepší herečka v komediálním seriálu
Julia Louis-Dreyfusová (Viceprezident(ka))
Nejlepší herec v komediálním seriálu
Donald Glover (Atlanta)
Nejlepší herečka v minisérii / televizním filmu
Nicole Kidmanová (Sedmilhářky)
Nejlepší herec v minisérii / televizním filmu
Riz Ahmed (Jedna noc)
Nejlepší reality show
The Voice
Nejlepší talkshow
Last Week Tonight With John Oliver

Kompletní výsledky 69. ročníku televizních cen Emmy najdete zde.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme