Krása i drsnost neapolských ulic. Na obrazovky přichází adaptace Geniální přítelkyně

Ze seriálu Geniální přítelkyně | Zdroj: HBO Europe

Jeden z největších knižních fenoménů uplynulých pár let se dočkal seriálového zpracování. Úvodní část takzvané neapolské ságy z pera Eleny Ferrante ožije na televizních obrazovkách v osmi hodinových epizodách. První díl Geniální přítelkyně uvede stanice HBO v pondělí 19. listopadu.

Neapol Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemuseli jste ji číst, fyzicky vlastnit, ani se do ní osobně zamilovat, abyste v posledních letech zaznamenali úspěch knižní série Geniální přítelkyně. Příběh dvojice kamarádek Lily (Ludovica Nastiová v dětské a Gaia Giraceová v teenagerské roli) a Eleny (Elisa del Geniová v dětské a Margherita Mazzuccová v teenagerské roli) se stal fenoménem – a s ním i jeho autorka Elena Ferrante, o jejíž identitě se dosud vášnivě debatuje.

První část rozdělenou do osmi hodinových epizod natočil pro americkou stanici HBO a italskou televizi RAI režisér Saverio Costanzo. Spolupráci s Ferrante přitom popsal jako komunikaci s duchem. S autorkou knižní tetralogie si totiž vyměňovali zprávy pouze prostřednictvím e-mailu.

Přitažlivost světového bestselleru potvrzuje i skutečnost, že se o hlavní role dívek, jejichž komplikované přátelství definuje celé jejich životy, a množství vedlejších rolí, které doplňují obraz chudé vrstvy neapolské společnosti, ucházelo celkem devět tisíc dětí a 500 dospělých.

Ze seriálu Geniální přítelkyně | Zdroj: HBO Europe

Intimní vyprávění, které bývá oceňováno pro své zachycení sociální reality v Itálii v průběhu 60 let, začalo v českém překladu vycházet v roce 2016. „Překladu se ujala známá italianistka Alice Flemrová, která přeložila během dvou let dva tisíce stránek a odvedla skutečně mistrovskou práci,“ říká pro server iROZHLAS.cz zástupkyně nakladatelství Prostor Denisa Novotná. 

„Kniha se dočkala neuvěřitelného úspěchu i u nás, o čemž svědčí 25 tisíc prodaných výtisků jenom prvního svazku,“ dodává Novotná. Závěrečný díl s názvem Příběh ztracené holčičky vyšel letos na jaře.

Seriál pokrývá události první knihy, tedy dětství a dospívání dvojice dívek. Chystají se ale ještě tři řady, které se budou věnovat zbývajícím třem částem tetralogie. 

Celkem osm dílů série Geniální přítelkyně odvysílá HBO v originálním italském znění s českými titulky od 19. listopadu každé pondělí. Hned v úterý na to pak naváže druhá epizoda. 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme