Sledovat hokej v práci? Záleží na zaměstnavateli, televizi vám může vypnout

Čeští hokejisté v pátek po půl deváté ráno nastoupí do semifinálového olympijského zápasu proti Rusům. Mnoho lidí ale bude v tu dobu v práci, nebo ve škole. Mohou i přesto sledovat zápas v televizi? Nárok na to nemají, záleží ale na dohodě se zaměstnavatelem nebo školou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Francouz (vpravo) vychytal všechny americké nájezdy

Pavel Francouz (vpravo) vychytal všechny americké nájezdy | Foto: Brian Snyder | Zdroj: Reuters

Pokud zajdeme do extrému, tak zaměstnavatel může svému pracovníkovi televizi v pracovní době vypnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sledovat hokej v práci? Záleží na zaměstnavateli, televizi vám může vypnout. Téma pro Terezu Chlubnou

Podle právníka Jana Rohleny, který se specializuje na pracovní právo, neexistuje žádný nárok člověka na to, aby se mohl dívat v pracovní době na televizi.

„Bude to záležet na benevolenci zaměstnavatele, jestli to svým zaměstnancům během pracovní doby umožní,“ upřesňuje pro Radiožurnál.

A pokud zaměstnanec zrovna se svým zaměstnavatelem nevychází, mohlo by sledování sportovního přenosu v pracovní době vést i k poměrně velkým problémům.

„Takové jednání zaměstnance může vést i k tomu, že se dopustí porušení svých pracovních povinností, protože pravděpodobně to v popisu práce nemá. Pokud mu to není umožněno a využívá pracovní prostředky jako počítač, může dostat výtku za porušení pracovních povinností a může to mít nepříjemný dopad i na trvání jeho pracovního poměru,“ doplňuje Rohlena.

Pokud už zaměstnavatel dovolí svým zaměstnancům sledovat sportovní přenos v pracovní době, měl by to podle právníka Rohleny umožnit všem zaměstnancům, nikoliv jen nějakému oblíbenému oddělení.

Fandit budou i někteří žáci

Některé školy pak svým žákům sledovat hokej dovolí. Ředitelka Základní školy a gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského v Praze Jitka Kendíková řekla, že ho určitě budou sledovat a fandit.

Česko – Rusko 0:3. Hokejisté inkasovali dvakrát během půl minuty a zahrají si o bronz

Číst článek

„Budeme se dívat. Domluvili jsme se s kolegy tak, že ve čtyřech třídách uděláme přímý přenos z hokejového zápasu a ti, kdo budou mít zájem, se mohou v průběhu dopoledne dívat na hokej,“ uvedla Kendíková.

A dodala, že u školy, která se jmenuje po zakladateli olympijského výboru, je správně, že se budou dívat.

Oproti tomu na gymnáziu v Děčíně se budou žáci normálně učit. Za pedagogy prý nepřišli s prosbami, aby mohli zápas sledovat.

Přímý přenos semifinále mezi Českem a Ruskem vysílá Radiožurnál, na serveru iROZHLAS.cz můžete zápas sledovat online.  

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme