Zima přichází. Úspěšný seriál Hra o trůny míří do svého finále, poslední řada měla rekordní rozpočet

V noci z neděle na pondělí měl celosvětovou premiéru první díl závěrečné série populárního seriálu Hra o trůny, který od roku 2011 vysílá HBO. Adaptace knižní ságy Píseň ledu a ohně amerického spisovatele George R. R. Martina získala velkou oblibu diváků i kritiků, když několikrát ovládla ceny Emmy. Poslední a nejdražší osmá série bude mít šest dílů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fantaskní zemí Západozemí v uplynulých letech zmítaly krvavé boje o královský Železný trůn. Ty se však teď zdají jako drobné intrikánské bojůvky oproti válce o samotné přežití, na jejímž prahu svět lidí stanul. Z dalekého severu totiž připochodovala neúnavná armáda mrtvých vedená přízraky Bílých chodců. Ústřední hrdinové příběhu, královna Daenerys a vládce severu Jon Snow, se spojili, aby smrtelnou hrozbu odvrátili.  

Krvácej pro Trůn. Televize před uvedením nových epizod oblíbeného seriálu spustila dárcovskou kampaň

Číst článek

Zhruba v této fázi končila sedmá řada seriálu, který v sobě snoubí bájnost fantasy prvků (draci, magie) a věrohodný obraz temné středověké historie (politika, intriky, brutalita).

Americká televize HBO pilotní díl odvysílala v roce 2011, od té doby se Hra o trůny stala oblíbeným i komerčně úspěšným fenoménem. Když před dvěma lety začalo natáčení závěrečné série, tvůrci měli k dispozici 90 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun), čímž se seriál stal vůbec nejnákladnějším projektem svého druhu.  

HBO se v předchozích letech potýkala s útoky hackerů a s úniky dat včetně scénářů předešlých dílů. Z tohoto důvodu tvůrci tentokrát natočili více konců, aby znemožnili případné prozrazení pravého konce.  

Televizní adaptace už dějově předběhla původní knižní předlohu Píseň ledu a ohně. Scénáristé Hry o trůny David Benioff a D. B. Weiss zpočátku se spisovatelem Martinem spolupracovali, jejich tvůrčí cesty se poté vychýlily, Martin v současnosti pracuje na dokončení své ságy. Není jasné, nakolik se bude televizní konec lišit od toho knižního.

K rozuzlení dlouhého a mnohovrstevnatého příběhu, který uchvátil miliony diváků po celém světě, by mělo dojít v šesti epizodách, úplně poslední díl seriálu bude v Česku odvysílán 20. května.

Kampaň v Praze provázející premiéru osmé řady Hry o trůny | Zdroj: HBO Europe

Jan Kubelka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme