Televizní ságu Hra o trůny čeká velké finále. Sázkaři tipují, že králem Západozemí bude Bran Stark

Americká televize HBO v neděli večer odvysílá finále poslední řady veleúspěšného seriálu Hra o trůny. O tom, kdo nakonec bude vládnout fiktivnímu světu Západozemí z pera spisovatele George R. R. Martina, spekulují fanoušci po celém světě. Na výsledek si přitom neváhají i vsadit. Podle sázkových kanceláří je favoritem na majitele Železného trůnu Tříoká vrána Bran Stark.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O tom, že na konci nedělní epizody bude králem Andalů mladší bratr hrdiny Jona Sněha, se debatuje i v souvislosti s úniky údajných scénářů k osmé sérii, které se objevily na webovém serveru Reddit.

Lodě ve Hře o trůny pochází z malé moravské dílny. Roli při výrobě hraje čas i cena

Číst článek

Po Branu Starkovi diváci nejvíce věří jeho sestře Sanse Starkové. Ta by mohla Královu přístavišti - hlavnímu městu Sedmi království - vládnout po boku dalšího z kandidátů, populárního „skřeta“ Tyriona Lannistera.

Sám Jon Sníh, jehož pravou identitu právoplatného dědice koruny tvůrci odhalili na konci loňské řady, se podle amerického deníku The New York Times propadl až na třetí místo.

V očích sázkařů si po minulé epizodě, v níž zavinila smrt tisíců obyvatel hlavního města, výrazně pohoršila také Matka draků Daenerys Targaryen. Například britská sázková kancelář Paddy Power jí přisuzuje 80procentní šanci, že finále seriálu nepřežije, píše americký týdeník Time.

Na to, že se poslední mužský dědic Zimohradu Bran nakonec stane králem Západozemí, vypisují kurzy také čeští bookmakeři. „Kurzy na vítěze prošly v průběhu času vývojem. Favority na korunu Západozemí na konci ságy byli v roce 2018 Jon a Daenerys, s přihlédnutím za hranice jsme ale nasadili do nabídky nově Brana Starka alias Tříokou vránu,“ uvedl na stránkách sázkové kanceláře Fortuna její expert Roman Kovařík.

Petice za přetočení

Závěrečná série Hry o trůny se začala natáčet před dvěma lety s rekordním rozpočtem 90 milionů dolarů, tedy téměř dvě miliardy korun. Stala se tak vůbec nejnákladnějším televizním projektem.

Zima přichází. Úspěšný seriál Hra o trůny míří do svého finále, poslední řada měla rekordní rozpočet

Číst článek

Jednotlivé epizody Hry o trůny sleduje při premiéře v průměru přes 17 milionů diváků, což je nejvíc v historii televize. Divácké rekordy boří i v České republice.

Kritiky oceňovaný seriál získal od svého uvedení v roce 2011 celkem 38 televizních cen Emmy. A to navzdory výhradám odpůrců, jimž vadí zejména zobrazování násilí a otevřené sexuální scény.

Negativní reakce vyvolala také samotná osmá řada. Někteří diváci si totiž stěžují na uspěchaný scénář a špatné dialogy. Z domnělého úpadku kvality seriálu viní zejména scenáristy Davida Benioffa a Daniela B. Weisse, kteří s autorem knižních předloh Martinem na závěrečné sérii nespolupracovali. Petice za přetočení posledních šesti epizod seriálu již na serveru Change.org nasbírala přes milion podpisů.

Poslední epizodu Hry o trůny odvysílá HBO v neděli večer amerického času (od 3.00 SELČ). V Česku pak má díl premiéru o den později, tedy v pondělí od 20.00.

Maisie Williamsová v seriálu Hra o trůny | Zdroj: HBO Europe

Gabriela Knížková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme