Hra o trůny, nákladná televizní sága, která mění podobu televize

V neděli začne sedmá série ságy Hra o trůny, která si získala rekordní sledovanost i nejvíce amerických cen Emmy v historii. Seriál během posledních let získal příznivé recenze za herecké výkony i příběh, ale i kritiku za velkou míru násilí a erotických scén. Televizní zpracování knižní série Píseň ledu o ohně je ale velmi nákladná jak na výrobu, tak i platy herců. Fantasy seriál HBO bude mít českou premiéru tři hodiny po nedělní půlnoci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná sedmá série Hry o Trůny. Na fotce Harington na premiéře v LA.

Začíná sedmá série Hry o Trůny. Na fotce Harington na premiéře v LA. | Zdroj: Reuters

Zatím nejnovější série, která je podle tvůrců tou předposlední, bude mít podle informací Radiožurnálu sedm dílů, což je sice méně, než měly série předchozí, za to ale budou o několik minut delší.

„Vypadá to, že se konečně dozvíme, kdo dosedne na Železný trůn. Ale je tu i možnost, že nastane apokalypsa lidstva a nebude to nikdo,“ myslí si filmová kritička Iva Přívřelová. Podle ní láká i nová série velkým množstvím otevřených konců, ačkoliv už se seriál stal více předvídatelným než na začátku, kdy mohla jedna z hlavních postav zemřít nečekaně uprostřed série.

Loni získala Hra o trůny 12 cen Emmy a s celkovými 38 se tak stala nejúspěšnější v historii soutěže. Podle Martina Svobody, filmového publicisty a spolupracovníka Aktuálně.cz není důvod, aby seriál úspěšný nebyl. „Je to vlajkový seriál HBO, do kterého je investováno velké množství prostředků, což je vidět,“ vysvětluje.

A ačkoliv průměrné náklady za epizodu se údajně pohybují kolem 10 milionu dolarů, stále se jedná o poměrně malou sumu, nesrovnatelnou s hollywoodskými filmy. Ještě pořád je to televizní produkce, říká Svoboda.

„I mzdy pro herce jsou nižší, než by byly třeba u filmu studia Marvel, právě proto, že se jedná o dlouhodobější práci. Ale na druhou stranu je to práce kvalitní, takže jí spoustu herců dělá rádo,“ vysvětluje Svoboda. O tom, kolik HBO na seriálu vydělá, se ale dá jen spekulovat, protože diváci si připlácí za odběr celého kanálu.

Dobrá pověst seriálů navíc stále roste, takže už neplatí, že televize znamená horší kvalitu. Svoboda navíc poukazuje na fakt, že stále více známých a dobrých herců hraje v seriálech a už je jen málo těch, kteří by práci v televizi odmítli. Mezi takové výjimky patří například Leonardo DiCaprio, o kterém se říká, že by do televize hrát nešel.

'Quality TV'

„Seriál stojí na začátku té prestižní televizní tvorby, která je dnes stejně dobrá jako ta filmová,“ souhlasí Přivřelová. 

I díky mnohým oceněním se ve spojitosti se seriálem stále více používá termín „quality TV“, který podle Svobody poukazuje nejen na kvalitu příběhu, ale i na fakt, že seriál přebírá některé vlastnosti románu. Má hlubší psychologii postav, lepší dějovou návaznost a je celkově komplexnější; zkrátka toho nabídne víc než obyčejná televize.

První série Her o trůny měla premiéru v roce 2010 a do dnešního dne mohli vidět diváci šedesát epizod. Seriál poutal pozornost hned od prvních dílů. Filmaři se postupně snažili přibližovat drsnému fantasy podání.

V českém televizním prostředí je seriálů, které bychom mohli popsat jako „quality TV“ málo. A většina z těch, co by této kategorie mohly patřit, jsou právě od HBO, která na ně má prostředky. Jak ale říká Svoboda, komerční televize ani ČT na to nejen nemají prostředky, ale ani dostatečně vyhraněné publikum.

Dominika Perlínová, Ondřej Bambas, Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme