O mateřství upřímně, o sexu ze záchodků. Česká televize představila novou webseriálovou tvorbu

Z pořadu Na záchodkách | Zdroj: Česká televize

Především na mladší diváky, kteří si nevystačí s nabídkou lineárního televizního vysílání, cílí nové seriály a pořady webové platformy iVysílání. Stopážově kratší a formátově volnější projekty přinesou témata, jako je dospívání v éře sociálních sítí, sexualita, mateřství nebo novinářská práce.

Online Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako hovory o rodičovství bez zdrobnělin a klišé představují tvůrkyně lifestylovou talk show Protivný sprostý matky. Často i bolavá témata spojená s rodičovstvím — vedle sexu v těhotenství, porodu a nálepkování ze strany okolí i třeba o potratu  otvírá se svými hostkami a hosty Tereza Dočkalová.

„Natáčení mě provázelo jak těhotenstvím, tak prvním rokem rodičovství a pomohlo mi uvědomit si, že nejlepší bude nesnažit se o dokonalost nebo správnost, ale hledat si pro sebe a své dítě vlastní originální cestu. V tom asi spočívá ten protivný sprostý směr, který chceme ostatním ukázat,“ říká herečka Divadla pod Palmovkou, známá také jako moderátorka někdejšího webového občasníku Branky body ko*oti.

O jak upřímnou a otevřenou diskuzi jde, ukazuje už fakt, že se jí přímo účastní i ratolesti štábu i přítomných hostů. Není nijak nezvyklé, že do rozhovoru zasáhne i kojení. Prvních šest obvykle 20minutových dílů Protivných sprostých matek už je k vidění na iVysílání.

V únoru pak bude mít online premiéru první původní hraný webseriál České televize. TBH (zkratka pro anglické To Be Honest, tedy „abych byl upřímný“) sleduje studenty jedné brněnské střední školy, jejichž životy poznamená nezdařilý střelecký útok. Sociální sítě všechno zaznamenávají a jen velmi těžko zapomínají.

„Dlouhodobě mne autorsky velice zajímá zlomové období mezi dětstvím a dospělostí, období, kdy člověk ještě nemá plně kontrolu nad okolnostmi svého života, ale zároveň už nese za své činy odpovědnost; když musí dělat rozhodnutí, která často zásadně ovlivní další život, ale přitom se ještě hledá a zjišťuje, kdo vlastně je a kým chce být – protože je to čas, kdy se ta osobnost ještě ‚vaří‘; když je vše intenzivní a fatální a na své otázky potřebujete odpovědi okamžitě,“ popisuje myšlenku za seriálem jeho režisérka a showrunnerka Lucia Kajánková.

V hlavních rolích webseriálu, který už má na svém kontě ocenění z mezinárodního festivalu Seriál Killer a uvedení na Mezipatrech, se představí Martina Jindrová, Martina Czyžová, Vojtěch Franců a Jiří Hába.

Další únorovou novinkou pak bude dvanáctidílná dokumentární série Novinářky. Ta nahlédne pod prsty oceňovaným novinářkám Janě Ustohalové, Haně Čápové a Saše Uhlové. 

„Přišlo mi, že sociální témata jsou v české žurnalistice upozaděná, stejně jako ty, které na nich pracují – skvělé české novinářky. Myslím, že vnášejí do společnosti empatický pohled na problémy těch nejzranitelnějších, a ještě jej umí dávat do podstatných kontextů,“ myslí si autorka projektu a režisérka Apolena Rychlíková.

Už brzy se také diváci mohou těšit na zábavný pořad o sexu (nejen) pro ty, kteří se s ním teprve seznamují. Na záchodcích se při poučených, ale vždy přímých debatách nad sexualitou, intimitou, tělesností a sebepřijetím sejdou Terézia a Zuzana, autorky podcastu Vyhonit ďábla. Za kamerou s nimi spojila síly dokumentaristka Erika Hníková, která stojí například za nedávno uváděným snímkem Každá minuta života.

Nových pokračování se také dočkají dokumentární série Do divočiny! s Prokopem Pithartem, Kritika budoucnosti s Martinem Rotou a Patrikem Kořenářem. K RapStory, kde o vývoji tohoto hudebního žánru promlouvají samotní aktéři jeho dějin, se navíc přidá pořad Lekce rapu, který tento příběh zasazuje do širších souvislostí.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme