Jak si nepodělat život? Poradí čtveřice komediálních filmů z nového cyklu České televize

Mladá učitelka, bankovní úřednice, stárnoucí majitel lahůdek a muž přežívající v lesích. Hlavní postavy nového cyklu filmů, které bude Česká televize uvádět následující měsíc vždy v neděli od 20.15, mají jedno společné. Dostanou se do situace, kdy musí přehodnotit svůj život a rozhodnout se, jak pokračovat dál. Protože krok zpátky není možný. První část s názvem Až budou krávy lítat odvysílá televize 24. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrdinka snímku Bětka (Eva Hacurová) učí na prvním stupni základní školy. Kvůli kilům navíc denně snáší poznámky své matky (Sabina Remundová) i okolí z řad starších žáků. Nejraději proto svou postavu schovává ve volném oblečení. 

Všechno změní až kurz burlesky a jeho lektorka Salomé (Jana Burkiewiczová), která Bětce pomůže najít ztracené sebevědomí a postrčí ji k tomu, aby přijala sebe sama takovou, jaká je. Jak totiž tvrdí: „Kdo se drží po straně, ten má život pos*anej.“ 

„Já jsem postavě Bětky rozuměla naprosto. V podstatě celý život jsem poslouchala, že na profesi herečky jsem tlustá. I moje vztahy s chlapy byly opředeny neustálými debatami o mojí nadváze. Jak jsem procházela životem, nabírala jsem nánosy přesvědčení, že tlustí lidé nemají stejný nárok na život jako ti hubení,“ říká představitelka Bětky Eva Hacurová.

„Naše profese i společnost je povrchní, ale je třeba nezapomínat, že i my ‚jinak prostorově řešení‘ máme city, a že ta hroší kůže může být tlustá jen navenek.“

V poetické komedii, jak snímek Nonstop lahůdky nazývá jeho režisér Jan Hřebejk, se k nočnímu rozhovoru v jedné prodejně v Nuslích sejde Eliška Křenková a Miroslav Krobot.

Můj bezvadnej život zase ukáže, jakou neplechu dokáže v životě Terezy Brodské napáchat vyrážka na obličeji, s níž si doktoři nevědí rady. V poslední části s názvem Beze stopy se Ondřej Vetchý v roli tuláka musí vyrovnat s koncem samoty. 

Komediální filmy o ženách

Za tetralogií Jak si nepodělat život stojí filmařka Tereza Kopáčová. „(Přišla za mnou) s tím, že by České televizi slušely komediální filmy, které jsou více o ženách. Respektive ženy jsou v nesnázích či nesnází pro jiné. Chtěla lehčí formou vyprávět o strachu z pokaženého života, o naději, která je spojena s odhodláním poprat se o kvalitu vlastního života,“ popisuje kreativní producent Michal Reitler.

Jak si nepodělat život

  • Až budou krávy lítat (režie Tereza Kopáčová, scénář Pavel Gotthard a Michal Reitler) - 24. 11. od 20.15 na ČT1
  • Nonstop lahůdky (režie Jan Hřebejk, scénář Tomáš Pavlíček) - 1. 12. od 20.15 na ČT1
  • Můj bezvadnej život (režie Tereza Kopáčová, scénář Alice Nellis) - 8. 12. od 20.15 na ČT1
  • Beze stopy (režie Vít Karas, scénář Tomáš Holeček) - 15. 12. od 20.15 na ČT1

„Každého z nás totiž občas silně zasáhne podezření, že jsme si (málem) podělali život. Kdy se definitivně naše pracně a úzkostlivě budovaná stabilita navěky zhroutí. No a tam někde začínají naše filmy.“

Kopáčová už v minulosti pracovala na podobných cyklech Nevinné lži a Soukromé pasti. Čtyřdílný Jak si nepodělat život vychází podle jejích slov z pocitu, že je „Česká televize momentálně docela testosteronová a že by se divákům mohlo hodit chvilkové osvěžení v podobě vztahových filmů“. 

Každý z příběhů je jiný. Podle režisérky je ale spojuje přesvědčení, že „vždycky je lepší problém řešit, než se před ním schovávat. Vždycky stojí za to bojovat o lepší život, byť třeba sám se sebou, než to vzdát.“

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme