Zvládá extrémní nebezpečí, ale zapomněl, jak žít běžný život. Hřebejkovo drama Veterán odvysílá ČT

Dokáže bývalý elitní voják obstát v normálním životě? Takovou otázku řeší hlavní hrdina nového televizního filmu Veterán - Martin Illés. Toto sociální drama pro Českou televizi natočil režisér Jan Hřebejk. Hlavní postavu Martina, který se snaží po návratu z armády rozjet vlastní firmu, si zahrál slovenský herec Milan Ondrík.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Jan Hřebejk při natáčení nového filmu Veterán.

Režisér Jan Hřebejk při natáčení filmu Veterán. Zdroj: Česká televize | Zdroj: Česká televize

Aby obstál v civilním životě, musí veterán nejprve obnovit vztah se svou sestrou, která žije v malém chudě vybaveném bytě s nerudným manželem a malým dítětem. A taky musí začít pracovat. Dost peněz si vydělal jako žoldák a tak se rozhodne otevřít vlastní kavárnu.

Příběh se ale zamotává ve druhé třetině filmu, kdy se Martinův život osudově proplete s tak trochu bázlivou Sárou, kterou hraje začínající herečka Marie Poulová.

Tvrďácká vizáž

Veterána hraje v Česku nepříliš známý herec Milan Ondrík. Loni získal hlavní cenu za mužský herecký výkon na festivale v Karlových Varech. Teď si ho režisér Jan Hřebejk vybral hlavně díky scénáři Marka Epsteina.

Hřebejkovy Živé terče představují frustrující poslední kapitolu v příbězích olomoucké kriminálky

Číst článek

Podle Hřebejka si prý okamžitě po jeho přečtení vzpomněl právě na slovenského herce. V rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že to bylo díky jeho sportovní a tak trochu tvrďácké vizáži, která k postavě filmového veterána dobře sedne.

Titulní postava, kterou Ondrík hraje, ze scény skoro nemizí. Ve filmu celou dobu mluví česky. A i to byl režisérův záměr. Nedokonalá čeština dobře doplňuje charakter postavy, která se za každou cenu zapadnout do českého prostředí.

Natáčelo loni na jaře v Brně jen pár dní a filmaři si vybrali různé kavárny. S Brnem film pojí taky hudební skupina Květy, protože její písničky se ve snímku objevují. Film Česká televize odvysílá v neděli 9. února.

Jan Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme