‚Není mi to jedno, tihle lidé budou rozhodovat o naší zemi.‘ YouTuber Kovy bojuje za lepší výuku dějin

Z dokumentu Kovy řeší dějiny | Foto: Petr Čepela | Zdroj: Česká televize

Biflování oddělených faktických informací bez jejich propojení, širšího kontextu, mnohdy bez samostatné nebo kolektivní práce, bez náležité diskuse, bez ponoru do hlubších souvislostí a kontroverzí. Tak shrnuje dokumentarista Ivo Bystričan hlavní problémy výuky moderních dějin na českých školách. Ve svém novém filmu Kovy řeší dějiny proto spojil síly s YouTuberem Karlem Kovářem, aby společně se studenty a pedagogy našli řešení současné situace.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Co se stalo 17. listopadu 1989?“ ptá se v reportáži z předloňského listopadu redaktorka České televize. „Já si myslím, že se zapálil údajně pan Palach,“ odpovídá jedna studentka střední školy. Další se jenom nervózně rozesměje a pokrčí rameny. Pouze pár ze zobrazených respondentů si vzpomene na protesty, které vedly k sametové revoluci.

Podobné ankety se se železnou pravidelností objeví vždy, když Česká republika slaví nějaké významné historické výročí. Jako videa se pak na sociálních sítích hojně sdílí a vášnivě diskutují. Řada sledujících je využívá k tomu, aby se plácla do čela a zanadávala si na stav současného školství.

Jak se učí sto tisíc dětí najednou? ‚Používám to, co mají rodiče doma,‘ říká pedagožka z pořadu UčíTelka

Číst článek

Jak ukazuje nový televizní dokument Iva Bystričana, problém si dobře uvědomují i samotní studenti. „Těšila jsem se a jsem zklamaná. Nic jsme se nenaučili,“ hodnotí dívka výuku dějepisu na své škole.

Druhá raději nechce před maturitou nic kritizovat. Uznává, že každý návrh ze strany studentů vyzní jejich učitelům jen jako více práce za menší plat. „Nemají dostatečný plat za svou práci a ještě se na tom pořád někomu něco nelíbí,“ uzavře to.

Prostředníkem mezi dospívajícími, jejich kantory a odborníky na vzdělávání se ve snímku stane YouTuber Karel Kovář alias Kovy. Ve svých 23 letech má podobu školních osnov stále v živé paměti.

„K tématům jako studená válka, pád berlínské zdi nebo porevoluční dění v České republice jsme se dostali až v maturitním semináři. Moderní a soudobé dějiny nám přitom mají potenciál pomoci lépe chápat současnost,“ popisuje.

Z dokumentu Kovy řeší dějiny | Foto: Petr Čepela | Zdroj: Česká televize

Kovyho autorská videa, ve kterých se často zabývá společenskými tématy, sleduje několik stovek tisíc uživatelů, z nichž většina patří do věkové skupiny žáků a studentů. Právě na ně se vloger obrátil, aby mu pomohli vyřešit problém výuky moderních dějin na tuzemských školách.

„Není mi to jedno, protože tihle lidé budou jednou vést tuhle zemi, ve které budu i já žít. A budou rozhodovat i o tom, kdo bude vládnout, a k tomu je potřeba vzdělaná společnost,“ vysvětluje svou iniciativu Kovář.

Nemám pocit, že bych měl jít do politiky. Followerům teď můžu dát víc, říká Kovář

Číst článek

„Její podobu od určitý doby začnou formovat lidi, kteří si dneska hrají na dětských hřištích. Ale za chvíli už vlezou do školy. Jedna z věcí, na které bude hodně záležet, bude i to, kolik toho budou vědět o moderní historii naší země nebo Evropy.“

YouTuber Kovy se loni stal hlavní tváří série edukačních videí o mediálním vzdělávání v rámci kampaně Jeden svět na školách. Podle jeho slov je změna dosavadního systému výuky možná, ale musí se na ní podílet všichni aktéři.

„Studenti by měli projevit zájem a dát najevo, že se o té látce něco dozvědět chtějí, rodiče tolerovat, že bude výuky možná probíhat jinak než za jejich dob. A být připraveni vysvětlit, proč byl třeba dědeček nebo babička v KSČ,“ přidává.

„Motivovaní učitelé by se měli snažit měnit zaběhlé školní vzdělávací programy a ředitelé by jim ideálně neměli házet klacky pod nohy. A ministerstvo může pomoci dobře odvedenou revizí rámcových vzdělávacích programů.“

Dokumentární film Kovy řeší dějiny odvysílala ČT2 v úterý 31. března od 20.55. Nyní je ke zhlédnutí na iVysílání.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme