Česká televize odložila natáčení dalších dílů seriálu Marie Terezie. Důvodem jsou škrty v rozpočtu

Česká televize odvysílala v minulých dvou letech čtyři díly koprodukčního seriálu Marie Terezie, na posledních dvou plánovaných částech série se ale nejspíš podílet nebude. „Výroba pokračování projektu Marie Terezie byla prozatím odložena,“ napsala serveru iROZHLAS.cz mluvčí České televize Karolína Blinková.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z minisérie Marie Terezie

Z minisérie Marie Terezie | Foto: Julie Vrabelová | Zdroj: Česká televize

Po dvou letech od premiéry prvních dílů série Marie Terezie, na které spolupracovala se Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem, odvysílala ČT na začátku roku další dvě pokračování. Kvůli úsporám se ale možná nebude podílet na závěru série.

Filmová kritička o Marii Terezii: Historická látka je složitá, tvůrci zvolili přehlednou cestu

Číst článek

„Česká televize byla vyzvána Radou ČT k vypracování úsporné verze rozpočtu. Předložená verze úspor ve výši 170 milionů korun jde napříč výrobními, provozními i investičními náklady,“ sdělila Blinková.

Generální ředitel Petr Dvořák už předložil podrobnosti o tom, jak chce televize šetřit. Podle deníku Právo, který už o události informoval, ale rada stále čeká na podrobný popis výdajů souvisejících s přechodem na DVB-T2 a dlouhodobý plán rozvoje České televize na období mezi lety 2021–2024.

Milion diváků na každý díl

Třetí epizodu, kterou ČT odvysílala na Nový rok, přitom sledovalo 1,59 milionu diváků a čtvrtou o několik dní později 1,44 milionu. I každý z prvních dvou dílů, které televize reprízovala v prosinci, si našel více než milion diváků.

Na Slovensku a v Rakousku ale byla sledovanost nižší. RTVS uveřejnilo, že každý z dílů sledovalo více než 350 tisíc diváků a na rakouské ORF to bylo více než půl milionu.

Seriál mimo jiné pochválila i historička Marcela Hennlichová z Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Chtěla bych velmi ocenit snahu České televize a jejích partnerů způsobem upozornit na vládu Marie Terezie a především na pokus vymanit z jejího stínu jejího manžela Františka Štěpána Lotrinského,“ řekla v neděli v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz. Dodala ale, že některé údaje nejsou historicky přesné.

Dominika Kubištová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme