Česká televize natáčí 'rakousko-uherský projekt'. V Marii Terezii se ukážou Kotek nebo Stivínová

Česká televize právě v koprodukci se třemi zahraničními veřejnoprávními televizemi připravuje dvoudílné historické drama o jedné z nejvýraznějších evropských panovnic všech dob – Marii Terezii. Hlavní role se ujala mladá rakouská herečka Marie Louise Stockingerová, v dalších rolích se představí i řada českých herců. Server iROZHLAS.cz je navštívil na zámku v Kroměříži.

Tento článek je více než rok starý.

Kroměříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marie Louise Stockinger v titulní roli Marie Terezie

Marie Louise Stockinger v titulní roli Marie Terezie | Zdroj: Česká televize

Kudrnaté paruky zabírají tři stěny kostymérny. Ve dvou řádách jsou vyskládány na poličkách, každá navíc nese lísteček s popisem toho, kdo a kdy ji bude mít na hlavě. Je potřeba pokrýt hlavy zhruba 2500 komparzistům - jelikož v té době bez paruky chodil jenom plebs, jak podotýká hlavní kostymérka – a tak se většina paruk využije vícekrát.

Na zámku v Kroměříží probíhá už 9. natáčecí den připravované dvoudílné série. Natáčí se příchod na hostinu do velkého sálu, kterého se účastní několik desítek herců a komparzistů. Kromě přítomných sluhů jsou všichni v róbách.

Dlouhý stůl se prohýbá pod číšemi s vínem a talíři plnými honosných pokrmů. Dvojité dveře v zadní části sálu se otevřou a do místnosti začnou proudit lidé. První usedá Marie Terezie a její manžel, následují dámy a pak pánové. Vše probíhá v naprosté tichosti, dokud nezazní dva úhozy holí královského hlasatele. Na to je ohlášen střih.

Scenáristka Mirka Zlatníková si s myšlenkou napsat televizní film o Marii Terezii pohrávala už delší dobu. Když ale téma nadhodila televizi, bylo jí řečeno, že na to nemají peníze. Pak přišla mezinárodní koprodukční nabídka.

Štáb zrovna natáčí scénu císařské hostiny. | Foto: Kristina Roháčková

Zbývalo tak už jen skloubit představy jednotlivých zemí o této historické postavě. „Psát scénář pro čtyři evropské televize tak, aby byla každá spokojená se 'svojí' Marií Terezií – s tím, jak ji chápe historie její země – nebylo jednoduché. Jedni ji vidí státotvorně, druzí spíše romanticky, další jako tvrdou vojevůdkyni. A všichni dohromady jako korpulentní dámu v letech, která nařídila povinnou školní docházku. Pro mě je to mladá dívka, které přistála na zádech obrovská říše v zoufalém stavu," vysvětluje Zlatníková.

„Samozřejmě je to velká lovestory, ale také politické drama. Nechci, aby ta série byla návštěvou muzea, a spíše se snažím v tom historickém příběhu najít současné problémy, kterým diváci porozumí," popisuje svou práci na dvoudílné minisérii režisér Robert Dornhelm.

„Samozřejmě je to velká lovestory, ale také politické drama. Nechci, aby ta série byla návštěvou muzea, a spíše se snažím v tom historickém příběhu najít současné problémy, kterým diváci porozumí.“

režisér Robert Dornhelm

Dornhelm pochází z Rakouska, dlouhodobě ale žije a pracuje v Hollywoodu. Rozdíl mezi televizní prací v Americe a u nás nevidí.

„Potřebujete dobrý scénář, dobré obsazení a dobrou kameru, zbytek se odehraje sám," tvrdí, přičemž vzpomíná na jiný projekt, který před 17 lety natáčel v Praze. Menší snímek měl tehdy dvakrát větší rozpočet než výpravné historické drama Marie Terezie.

Představitelka hlavní role, rakouská herečka Marie Louise Stockingerová, hraje panovnici v různých obdobích jejího života – a jak při natáčení filmu bývá, často na přeskáčku. Herečce ale podle vlastních slov nedělá problém přeskakovat. „Pro mě je jediný rozdíl, že jako mladá mám prsa dole a jako starší je mám nahoře," žertuje.

„Scénář je ale tak výborný, že jediné, co musím sledovat, je, co je napsáno, a podle toho hrát. Marie Terezie se někdy stará o děti, jindy řeší politické věci. Před natáčením si proto dělám časovou osu, abych věděla, kde moje postava zrovna je," říká herečka.

Výpravná minisérie vzniká v koprodukčním modelu čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, slovenské RTVS a maďarské MTVA. Přezdívaný „rakousko-uherský projekt" se proto natáčí v babylonštině, což znamená, že všichni herci mluví svým rodným jazykem. Pro každou televizi se pak snímky dodabují.

„Nejvíc mi vyhovuje, když hraju s maďarskými herci, protože naše jazyky mají podobnou melodii. Zatímco u češtiny nikdy nedokážu říct, jestli už končí výpověď, nebo ne. Takže mezi mnou a mým manželem bude hodně pauz," vysvětluje Stockingerová. Roli manžela Františka Štěpána Lotrinského si v minisérii střihne Vojtěch Kotek.

„Já jsem hrozně rád, že tu můžu být. Vůbec jsem to nečekal, a jsem hrozně rád, že se po dlouhé době můžu zase na roli nějakým způsobem připravovat. František Štěpán jako postava je historií trochu opomíjený, tolik pramenů k němu neexistuje. Nicméně já jsem zabádal a během té přípravy se do něj skoro až neobjektivně zamiloval. Přijde mi mnohem zajímavější než sama Marie Terezie," popisuje s úsměvem Kotek.

„Byl jedním z nejbohatších lidí své doby. Zavedl tu řadu manufaktur, z jeho jmění žila habsburská monarchie až do samotného konce. Vedle toho byl i neuvěřitelně starostlivý otec a hrozně sympatický chlap, i když měl svoje mouchy. Třeba měl rád ženy," dodává Kotek.

Mladý český herec si pochvaluje také dobové kostýmy, které zahrnují třeba boty na podpatku nebo zdobená saka a košile. Podle Kotka ho totiž nutí stát rovně. „Moje maminka bude moc ráda, protože mi furt říká, že se v každém filmu hrozně hrbím," říká herec se smíchem.

Vojtěch Kotek v roli manžela Marie Terezie Františka Štěpána Lotrinského. | Foto: Kristina Roháčková

V dalších rolích se představí například Zuzana Stivínová jako matka Marie Terezie Alžběta Kristýna Brunšvicko-Wolfenbüttelská, Vladimír Javorský jako Ignatius Kampmüller, Alois Švehlík jako Filip Hrabě Sitzendorf nebo Jan Budař jako lékař Jean Baptisse Bassand.

První klapka padla na konci března v pražských Řeporyjích, kde proběhla předtáčka úvodní scény k druhému dílu, v níž se Marie Terezie vrací z Toskánska do Rakouska, aby se po smrti svého otce ujala vlády. Štáb kromě Kroměříže navštíví také Bratislavu, Vídeň nebo Toskánsko.

Podle producenta Jana Novotného bude dvoudílná minisérie uvedena na obrazovkách České televize o letošních vánočních svátcích.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme