Netflix zakročil po stížnosti polského premiéra. Změní mapy v dokumentárním seriálu o Osvětimi

Americká společnost Netflix po protestech Polska změní v dokumentárním filmu Ďábel od vedle mapy, v nichž byly nacistické vyhlazovací tábory zakresleny v současných polských hranicích. Informovala o tom agentura Reuters. Polský premiér Mateusz Morawiecki před několika dny vedení Netflixu upozornil, že mapa je chybná.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý nacistický vyhlazovací tábor v Osvětimi

Německý nacistický vyhlazovací tábor v Osvětimi | Foto: whoismargot | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Televize TVN24 připomíná, že v prvním dílu filmového dokumentu o válečném zločinci Johnu Demjanjukovi, který za války působil jako strážce ve vyhlazovacím táboře Sobibór, se objevila mapa Polska v jeho současných hranicích a byly na ní vyznačené vyhlazovací tábory jako Osvětim, Sobibór nebo Treblinka. U některých z nich se objevil hákový kříž, u jiných lebka se zkříženými hnáty.

Dokument Netflixu o Osvětimi naznačuje odpovědnost Poláků za holokaust, stěžuje si premiér Morawiecki

Číst článek

Proti této mapě protestovali polští představitelé, protože podle nich falšuje historii a naznačuje, že existovaly polské tábory smrti. Polské ministerstvo zahraničí připomnělo, že v době, o níž je v dokumentu řeč, bylo Polsko okupováno a odpovědnost za vyhlazovací tábory neslo nacistické Německo. „Mapa ukázaná v seriálu neodpovídá tehdejší podobě hranic,“ uvedlo ministerstvo.

Premiér Morawiecki požádal generálního ředitele Netflixu Reeda Hastingse, aby zakročil.

„Abychom předešli jakémukoliv nedorozumění, doplníme v příštích dnech texty do některých map představených v seriálu,“ uvedl ve čtvrtek Netflix v prohlášení na twitteru. „Bude tak jasnější, že vyhlazovací a koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945,“ napsala také streamovací služba.

Reuters připomíná, že Poláci jsou velice citliví na to, když někdo i nevědomě naznačí, že mohou nést spoluvinu za nacistická zvěrstva spáchaná během druhé světové války. Vládnoucí národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost loni prosadila zákon, podle kterého původně hrozilo vězení za přičítání polskému národu spoluodpovědnosti za nacistické zločiny. Loni v červnu pak parlament toto silně kritizované ustanovení zrušil.

Komentarz w sprawie serialu ‘The Devil Next Door’ (Iwan Groźny z Treblinki).

20:12 – 14. 11. 2019

250 1466

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme