Netflix v Saúdské Arábii cenzuroval seriál komika Minhaje. Zemi kritizoval za vraždu novináře i Jemen

Americká internetová televize Netflix stáhla ze své nabídky v Saúdské Arábii jeden díl seriálu Patriot Act s komikem Hasanem Minhajem. Podle médií tak vyhověla stížnosti saúdskoarabských úřadů. V odstraněné epizodě je kritika Saúdské Arábie za vraždu novináře Džamála Chášukdžího.

Tento článek je více než rok starý.

Rijád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komik Hasan Minhaj na snímku z roku 2017.

Komik Hasan Minhaj na snímku z roku 2017. | Foto: Lucas Jackson | Zdroj: Reuters

Obsahem oficiální stížnosti saúdskoarabské komise pro komunikace a informační technologie je údajné porušení kybernetického zákona. Netflix si za svůj krok ihned vysloužil kritiku, zejména od organizací na ochranu lidských práv.

Netflix potvrdil, že epizoda není v nabídce od minulého týdne. „Podporujeme uměleckou svobodu na celém světě. Tuto epizodu jsme v Saúdské Arábii stáhli na základě odůvodněného právního požadavku,“ stojí v prohlášení Netflixu, z něhož cituje list Financial Times.

V seriálu vystupuje americký herec Hasan Minhaj a v dané epizodě, zveřejněné 28. října, říká, že je vhodný čas přehodnotit vztahy se Saúdskou Arábií. „A myslím to jako muslim a jako Američan,“ dodává. Království kritizuje i za vedení války v Jemenu a Saúdskou Arábii označuje za autokratický režim.

Jiný obraz MBS

Komik Minhaj v epizodě také říká, že saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, přezdívaného zkráceně MBS, byl až do zabití Chášukdžího považován v arabském světě za reformátora. „Odhalení Chášukdžího smrti ale tento obraz narušily,“ dodává. Chášukdží byl zavražděn loni na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Saúdská Arábie z vraždy obvinila 11 lidí, odmítá však obvinění, že vraždu nařídil právě korunní princ Muhammad bin Salmán.

Zprávy je stály život. Letos zemřely desítky novinářů, přinášíme příběhy některých z nich

Číst článek

V asi osmnáctiminutovém monologu Minhaj rovněž zmiňuje vládnoucí rodinu Saúdů a jejich obrovské bohatství. „Saúdská Arábie je bláznivá. Jedna obrovská rodina kontroluje vše,“ říká.

Chášukdží žil poslední rok života v USA a psal pro list The Washington Post. Komentátorka tohoto listu Karen Attiahová označila rozhodnutí Netflixu za skandální. „Hasan Minhaj v Patriot Act působil jako důrazný, čestný a zábavný hlas vzdorující Saúdské Arábii a Muhammadovi bin Salmánovi po Chášukdžího vraždě. Poukázal také na Jemen. Je skandální, že Netflix stáhl jednu z epizod, v níž je kritika Saúdské Arábie,“ napsala Attiahová na twitteru.

Omezení svobody slova?

Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International je cenzura Netflixu v Saúdské Arábii „dalším důkazem vytrvalého zásahu do svobody slova“. Tím, že vyhověl požadavkům saúdskoarabských úřadů, Netflix podle organizace de facto podpořil kroky Rijádu, který popírá právo na svobodný přístup k informacím.

Chášukdží do svého odjezdu ze Saúdské Arábie působil jako poradce královské rodiny. Na žebříčku posuzujícím svobodu tisku řadí organizace Novináři bez hranic Saúdskou Arábii na 169. místo z celkových 180 zemí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme