Hraje ženu, které systém odebral dítě. ‚Je iluze, že se oddělíme od lidí,‘ říká Petra Bučková o Jitřní záři

V minisérii Jitřní záře hraje Petra Bučková ženu, která se rozhodne žít víc a víc mimo systém a svoje dítě pojmenuje netradičně. I na základě toho jí dceru odeberou úřady. „Je to fikce, i když na základě opravdových příběhů. Odebrání holčičky je opravdu výrazný motiv, který se v 90. letech stal. Ta holčička nakonec od své rodiny odešla sama, protože chtěla svoji vlastní svobodu. Stalo se to v jedné z šumavských rodin,“ přibližuje Bučková.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Bučková, herečka

„Svoboda je pro každého něco jiného, je to celé o neustálém hledání harmonie,“ říká herečka Petra Bučková | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

„I když hraju žijící a zesnulé lidi, pořád je to vymyšlený příběh. I když je to na základě skutečné události, tak pohnutky těch lidí nemusíme ani tušit,“ zdůrazňuje Bučková v pořadu Blízká setkání Českého rozhlasu Dvojka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: herečka Petra Bučková. Moderuje Tereza Kostková

Přiznává, že sama si v období ranné dospělosti vyzkoušela různé životní styly. „A proto vím, že je iluze oddělit se od lidí, od systému, od zdravotní péče. Mám pocit, že jsme tvorové společenští a potřebujeme lidi. Ale to neznamená, že neumím být samotář,“ říká herečka a dodává:

„Svoboda je pro každého něco jiného, je to celé o neustálém hledání harmonie.“

Není to pojaté jako klišé, říká Křenková o filmu Hranice lásky. Hraje milovnici swingers života

Číst článek

Právě na otázku, kde končí osobní svoboda jednotlivce, zejména když se mu narodí dítě, hledá minisérie odpověď. „Občas mi teď píšou ženy-maminky, že je ten příběh vzal, že při sledování plakaly. Toho si vážím,“ říká Bučková.

„Seriál je úžasný proto, že vždycky nějakou chvíli jdete s hrdiny, fandíte jim, ale oni se pak ukážou být lidmi, udělají i dost zásadní chyby. Ve třetím díle moje postava Pavla běží celý den za svým dítětem, protože ho chce nakojit, bolí ji prsa a neví, co bude. To je chvíle, kdy ji musím hájit jako mámu a člověka. Protože ať je, jaká chce, tak na tohle systém právo nemá a měl by být citlivější,“ soudí Bučková.

Dívka, jejíž osud minisérii inspiroval, se nakonec rozhodla od rodiny odejít. I s tím má Bučková zkušenosti, ještě v pubertě se odstěhovala od rodičů.

„Když se rozvedli, tak to bylo turbulentní a v jednu chvíli jsme se s mámou dohodly, že bude lepší, když se postavím na vlastní nohy. Vřele to doporučuji, protože najednou člověk nahlédne, co znamená platit nájem, dělat brigády v maturitním ročníku. Ano, pořád se o mě nějak starali děda s babičkou, ale najednou tam byla samostatnost a spousta hloupostí odpadla. Člověka to vyškolí,“ doporučuje Bučková.

Tereza Kostková, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme