Jedna maminka je doktorka, druhá vaří špagety. V seriálu Prasátko Peppa je první stejnopohlavní pár

Britský animovaný seriál Peppa Pig, známý v Česku jako Prasátko Peppa, patří k nejznámějším a nejoblíbenějším kresleným seriálům pro děti na světě. Rozhodnutí pořadu představit první pár stejného pohlaví proto vzbudilo rozruch, napsal zpravodajský server BBC News.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V britském seriálu pro děti Prasátko Peppa se stejnopohlavní pár objevil poprvé

V britském seriálu pro děti Prasátko Peppa se stejnopohlavní pár objevil poprvé | Foto: Jakub Porzycki | Zdroj: Reuters

Během epizody s názvem Families (Rodiny), kterou v úterý poprvé odvysílala stanice Channel 5, se prasátko Peppa seznámilo s lední medvědicí Penny, která má dvě maminky.

„Žiju s jednou maminkou a s druhou maminkou. Jedna maminka je doktorka a druhá maminka vaří špagety,“ řekla medvědice svému prasečímu kamarádovi při kreslení rodinného portrétu.

Pořad, který vytvořili britští animátoři Mark Baker a Neville Astley, se vysílá od roku 2004. Je to poprvé v jeho osmnáctileté historii, kdy se v něm objevil pár stejného pohlaví. Díl byl odvysílán dva roky poté, co na jedné americké webové stránce vznikla petice ve prospěch stejnopohlavní rodiny v seriálu, která nasbírala téměř 24 000 podpisů.

Česká televize upravuje program. Večerníček a dětské pořady už budou jen na Déčku

Číst článek

„Děti sledující Prasátko Peppu jsou ve vnímavém věku. Vyloučení stejnopohlavních rodin je naučí, že normální jsou pouze rodiny s jedním rodičem nebo se dvěma rodiči různého pohlaví,“ napsali tvůrci petice.

Šéf komunikace a vnějších vztahů charitativní organizace Stonewall, která se zabývá právy komunity LGBTQ (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových lidí), označil pohled na rodinu stejného pohlaví ve fiktivním městečku Peppatown za „fantastický“.

„Mnozí z těch, kteří se na pořad dívají, mají dvě maminky nebo dva tatínky a pro rodiče a děti bude hodně znamenat, že jejich zkušenosti jsou zastoupeny v tak kultovním dětském pořadu,“ řekl Robbie de Santos.

Když medvědy honí mlsná. Nový večerníček nabídne příběhy věčně hladových kamarádů

Číst článek

Prasátko Peppa není zdaleka prvním dětským pořadem, v němž se objevují páry stejného pohlaví. Americký kreslený seriál Arthur, určený dětem ve věku od čtyř do osmi let, si získal uznání již v roce 2019 poté, co během 22. série ukázal svatbu dvojice gayů.

K dalším populárním kresleným seriálům, které se dotýkají vztahů mezi příslušníky komunity LGBTQ, patří Adventure Time, v Česku známý jako Čas na dobrodružství, a Steven Universe. Oba rovněž pocházejí z USA, ale jsou určené divákům od deseti let.

Po odvysílání posledního dílu Prasátka Peppy s medvědicí Penny a jejími dvěma maminkami se na twitteru podle BBC strhla vášnivá debata.

„Lesbičky v Prasátku Peppa... nemohou být dětské pořady jen pro děti?“ napsal jeden z uživatelů.

„No co byste řekl? Moje děti viděly první stejnopohlavní pár v Prasátku Peppa a svět se nezbořil,“ odvětil další.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme