Speciál Přátel je v Číně pod cenzurou. Chybí v něm Lady Gaga nebo Justin Bieber, stěžují si fanoušci

Fanoušci kultovního amerického seriálu Přátelé si stěžují na cenzuru nedávno vysílaného speciálu, které ho zúčastnili hvězdy seriálu a jejich hosté. Pořad byl vysílán na třech čínských videoplatformách, byly z něj však vystřiženy výstupy osobností, které v minulosti nějakým způsobem popudily vládnoucí čínskou komunistickou stranu, a to Lady Gaga, Justin Bieber a jihokorejská skupina BTS, upozornil server The New York Times.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

(Zleva) James Corden, Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Matthew Perry, Lisa Kudrowová, David Schwimmer a Matt LeBlanc ve speciálu Přátele: Zase spolu

(Zleva) James Corden, Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Matthew Perry, Lisa Kudrowová, David Schwimmer a Matt LeBlanc ve speciálu Přátele: Zase spolu | Zdroj: HBO Europe

Speciální epizoda se vysílala po 17 letech od ukončení seriálu. Hvězdy seriálu vzpomínaly na natáčení. Setkání se zúčastnila i řada celebrit, které si tento seriál oblíbily. A právě to se ukázalo být v Číně problémem, upozornil server The New York Times.

Zpěvačka Lady Gaga je zakázaná v Číně od roku 2016, kdy se setkala s dalajlámou. Justin Bieber se znelíbil čínské vládě v roce 2014, kdy zveřejnil fotografii ze svatyně Jasukuni v Tokiu, která uctívá Japonce padlé ve válkách, včetně válečných zločinců z druhé světové války. A jihokorejská skupina BTS loni rozhněvala komunistickou stranu zmínkou o korejské válce.

Seriáloví Přátelé jsou zase spolu a vzpomínají (jen) na to dobré

Číst článek

Speciál měl premiéru v USA ve čtvrtek, vysílal se na HBO Max. Přilákal velkou diváckou pozornost i v Číně, kde je velmi oblíbený, zvláště generací tzv. mileniálů, tedy narozených po roce 1982, která tento seriál sledovala na DVD a často ho využívala k výuce angličtiny. Seriál se stal tak populární, že ve velkých čínských městech vznikly kavárny podobné kavárně Central Perk, ve které se seriáloví přátelé scházeli.

Někteří fanoušci na sociálních sítí poznamenali, že délky každé verze speciálu se lišily v závislosti na tom, kde fanoušci pořad sledovali. To naznačuje, že streamovací platformy pořad sestříhaly samy, aby se vyhnuly možným problémům s čínským internetovým regulátorem.

Podívejte se na vystoupení zpěvačky Lady Gaga ve speciálním dílu Přátel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme