Seriáloví Přátelé jsou zase spolu a vzpomínají (jen) na to dobré

Herečtí představitelé Rachel, Moniky, Phoebe, Chandlera, Joeyho a Rosse se po 17 letech znovu sešli v ateliérech filmového studia Warner Bros, který byl po celou dekádu domovem seriálových Přátel. Speciální epizoda, v níž se ohlíží za natáčením a nejpamátnějšími momenty tohoto megapopulárního sitcomu, je formátovým mišmašem, nejblíže připomínajícím výlet do skanzenu se zábavnými aktivitami.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Central Perk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herci z seriálu Přátelé se po letech sešli ve speciální epizodě. Zleva (horní řada) Matthew Perry, Matt LeBlanc, David Schwimmer, (dolní řada) Courteney Cox, Jennifer Aniston a Lisa Kudrow

Herci z seriálu Přátelé se po letech sešli ve speciální epizodě. Zleva (horní řada) Matthew Perry, Matt LeBlanc, David Schwimmer, (dolní řada) Courteney Cox, Jennifer Aniston a Lisa Kudrow | Zdroj: HBO Max

Pamatujete si, jak Rachelinu (Jennifer Anistonová) letadlu do Paříže chyběla levá filánž? Nebo jak později nebylo jasné, jestli stihla vystoupit, když se na záznamníku vyznala Rossovi (David Schwimmer) z lásky? Šestice přátel se pak znovu v kompletní sestavě přišla rozloučit s newyorským bytem, kde poslední roky trávila většinu společného času.

Na lince všichni nechali své klíče a naposledy se porozhlédli po prázdných fialových stěnách. Rachel nadhodila, jestli si ještě nezajdou na kafe. „Jasně. A kam?“ zavtipkoval Chandler (Matthew Perry), jako by snad v minulosti vyrazili jinam než do své oblíbené kavárny Central Perk. A nato se za nimi zaklaply dveře.

PŘÁTELÉ: ZASE SPOLU

televizní speciál
USA, 2021, 103 min

Účinkují: Jennifer Anistonová, Courteney Coxová, Lisa Kudrowová, Matthew Perry, David Schwimmer, Matt LeBlanc, Elliot Gould, Christina Picklesová, Tom Selleck, James Michael Tyler, Maggie Wheelerová, Reese Witherspoonová, Larry Hankin, James Corden, David Beckham, Justin Bieber, skupina BTS, Cindy Crawfordová, Cara Delevingne, Lady Gaga, Kit Harington, Malála Júsufzajová a další

 

Nemusí vám to tak připadat, protože se věčné opakování Přátel na některém z komerčních programů stalo vedle smrti naší jedinou životní jistotou, ale jejich dvoudílné finále odvysílala americká stanice NBC v květnu 2004. Teprve až v prosinci toho samého roku (dnes něco v podstatě nepředstavitelného u globálního megahitu) se ho potom dočkali i diváci České televize.

Podle úvodních titulků ke speciální epizodě s názvem Zase spolu se šestka herců – vedle Anistonové, Schwimmera a Perryho ještě Courteney Coxová, Lisa Kudrowová a Matt LeBlanc – za těch 17 dlouhých let takto pohromadě sešla v jedné místnosti jen jednou. Dává tedy smysl, že po 236 epizodách přátelství před i za kamerami budou mít o čem vyprávět. Obzvlášť když je posadíte do přesné kopie kulis, kde jejich společné zážitky vznikaly.

Tady na kuchyňský stůl si Coxová psala jako tahák své repliky. Skokem na tohle křeslo si zase LeBlanc při jedné scéně vyhodil rameno. Herci se při prohlížení dekorací ve dvou bytech, které proti sobě leží přes chodbu, neubrání slzám – a my s nimi.

Beckham je úplná Monica

Přátelé přežívají jako kulturní fenomén už skoro dvacet let. Překonávají přitom nesčetně nových kol debat o tom, jestli jako potomek přelomu milénia nejsou příliš problematičtí (bílí, transfobní, homofobní, sexističtí) pro současnou mainstreamovou zábavu. Faktem ale zůstává, že jste o nich někdy alespoň slyšeli.

Jakékoli reflexe toho, jak se v průběhu let postupně mění přijetí seriálu mezi diváky, jak jeho obrovská popularita ovlivnila životy jeho hereckých tváří nebo jakou roli získal s příchodem streamovacích platforem, se však od speciální epizody nedočkáme. Tohle je oslava, takže se bude slavit a dojímat a vzpomínat, ale jako nad každým pomníkem pouze na ty hezké věci.

Chvílemi je to dokument, jindy talkshow, jindy zase módní přehlídka. Hraje se kvíz, na dveře klepou speciální hosté a mluví se o oblíbených epizodách nebo také o tom, jak se obsazovaly hlavní role. Kudrowová vystoupí s původní skladbou své postavy Phoebe o smradlavé kočce a objeví se i David Beckham, aby zcela vážně prohlásil, že je úplná Monica.

Je to tak od všeho trochu. Řada segmentů je dost krátká a nahodilá – a proto také nešťastně komická – ale také skutečně jímavá i humorná. Ve výsledku to nicméně vydá na skoro dvouhodinovou show.

Na nepříjemné otázky nedojde. V jednu chvíli sice Perry začne mluvit o svém nezdravém vztahu se živým publikem, na což jeho herečtí kolegové zareagují slovy „to jsi nám nikdy nezmínil“, ale hned poté se konverzace zase přesune jinam.

A ano, v určitých ohledech se to moc neliší od obyčejného srazu spolužáků po letech, kdy na jeden večer zapomenete na to, že jste se ne vždycky měli úplně v lásce, abyste se zasmáli stejným historkám jako posledně a vzájemně se pošťuchovali kvůli tomu, jak moc jste zestárli a zakulatili v pase.

Rozdíl je jen v tom, že tahle šestka je svým způsobem přáteli celého světa. A proto vlastně úplně stačí, že přišli, poplakali si a dovolili nám se společně s nimi znovu zasmát.

Přátelé: Zase spolu jsou od 27. května k vidění na HBO GO.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme