‚Kdo tady blbne.‘ Česká televize oslaví narozeniny Radkina Honzáka novým filmovým portrétem

Celý život věnoval rozplétání záhad lidského chování. Dosud pracuje na třech klinikách, píše blog a vydává čtivé knihy. Oblíbený psychiatr, pedagog a glosátor Radkin Honzák oslaví 30. března své osmdesátiny. Česká televize u příležitosti tohoto životního jubilea odvysílá jeho nový dokumentární portrét s názvem Kdo tady blbne.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatr Radkin Honzák

Psychiatr Radkin Honzák | Zdroj: Česká televize

„Já si myslím, že s tím jménem jsem musel skončit v blázinci. A teď šlo o to, na jaké straně,“ prohlašuje v upoutávce na snímek Šárky Maixnerové legenda české psychiatrie a psychosomatiky. Svůj zvolený obor přitom přirovnává k citátu z Krysaře od Viktora Dyka: „Lidé mě rádi vidí přicházet, ale ještě raději mě vidí odcházet. To je příběh psychiatra.“

Snem Radkina Honzáka bylo stát se obvodním lékařem na Šumavě, místo toho ale skončil v psychiatrické léčebně. V dětství, které strávil na pražském Smíchově, si ale nejdříve usmyslel, že bude hasič. A to v době, kdy bylo město za druhé světové války bombardováno. „Bylo krásné slunečné počasí. Tatínek stál u okna a v odrazu protějšího domu viděl, jak padá dům, který je dnes Tančící dům,“ vzpomíná v dokumentu Honzák.

Server iROZHLAS.cz s psychiatrem Radkinem Honzákem mluvil o jeho knize Ať žijou mikrouti. Krátký rozhovor si můžete pustit ve videu níže.

Jelikož tvrdí, že ho nikdy příliš netáhla kariéra, ukazuje dokument především to, jak si aktivně a se širokým úsměvem užívá života: hraje šachy sám proti sobě, vesluje, plave v akvaparku v divoké řece, točí se na kancelářské židli, kterou dostal k 50 letům působení v IKEM (Institutu klinické a experimentální medicíny), nebo se s popěvkem „hej, hej, Mikuláš je ožralej“ převléká do kostýmu svatého Mikuláše.

„Pan doktor Honzák je pro mě pevným bodem v tekuté době. Diváci ve filmu uvidí inteligentního muže, který si nedělá legraci z ostatních, ale ze sebe, což je v dnešní době mentální luxus,“ popisuje dokumentaristka Šárka Maixnerová.

Typický humor jednoho z nejdéle sloužících psychiatrů na světě dokládá už samotná reakce na to, že byl osloven k natáčení vlastního portrétu. „Myslel jsem, že si mě paní režisérka s někým spletla, protože na sobě neshledávám nic pozoruhodného, až na to, že se mi přihodilo, že jsem se stal nekuřákem,“ říká Radkin Honzák.

Dokumentární film Kdo tady blbne odvysílá ČT2 v úterý 26. března od 20.50. Poté bude ke zhlédnutí na iVysílání.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme