Nepropadne, ani neokouzlí. Zelenkova štědrovečerní pohádka Kouzelník Žito se drží jistot

Anna Kadeřávková a Denis Šafařík v pohádce Kouzelník Žito | Zdroj: Česká televize

Režisér Nesmrtelné tety oživuje v nové štědrovečerní pohádce starou legendu o kouzelném kejklíři, aby odvyprávěl příběh o lásce, svodech pekla i touze domáhat se spravedlnosti jednoduchou cestou.

Recenze České království Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco my se zálibou sledujeme v televizi partičku lidí, jak se zavření ve vilách či odkázaní na přírodu na tropických ostrovech vyrovnávají s vlastním temperamentem i taktizováním ostatních, v pekle mají úplně jiný druh reality show. A je to opravdové „slow TV“.

Na levitující obrazovce, jejíž okraje pochopitelně pohlcují plameny, totiž čerti ve volných chvílích sledují počínání lidí na Zemi. Hledají přitom ty, co podle jejich slov rostou pro peklo. 

Komiksový Aquaman je bláznivá podvodní jízda, která dovoluje divákovi na dvě hodiny vypnout

Číst článek

Čertice Filištína (Tatiana Vilhelmová) si takhle vyhlédne mladého kluka, kterému nikdo neřekne jinak než Žito (Denis Šafařík). Kořenářka Apolena (Jiřina Bohdalová) ho totiž jako mimino našla právě v poli s tímto obilím. 

Filištína věří, že Žito, jako takzvaný člověk běžný, je odkázaný k životu zasvěcenému těžké práci nebo brzkému úmrtí v armádě. A jako takový je náchylný k tomu, aby upustil od svých morálních principů a poddal se svodům zla. Jenže Žito dospěje v dobrosrdečného mladíka, který se snad akorát touží domáhat spravedlnosti trochu moc vehementně. Toho pekelnice využije a svěří mu amulet samotného Lucifera, který mu dá kouzelnou moc.

Jeho činy neminou královského správce Neklana (Pavel Kříž), jehož ruka tahá za nitky v celém království. Jejich spor se ale stane osobním ve chvíli, kdy se Žito sblíží s princeznou Adélkou (Anna Kadeřávková), na kterou si proradný královský rádce dělá zálusk.

Denis Šafařík a Tatiana Vilhelmová v pohádce Kouzelník Žito | Zdroj: Česká televize

Šafaříkův kouzelník „na zkoušku“ není zdaleka prvním s přezdívkou Žito v českém kulturním kánonu. Na motivy staré pověsti, která ho zasazuje jako kejklíře na dvůr krále Václava IV., už zpívala například Marta Kubišová nebo Hana Ulrychová. Vznikl o něm ale také 13dílný Večerníček, který namluvil Eduard Cupák, nebo loutková hra od Jiřího Brdečky.

Ve filmu režiséra a scenáristy Zdeňka Zelenky provádí podobné kousky, jaké mu přičítají legendy. Podle svého uvážení trestá lumpy, přičemž jim pouhým lusknutím prstů krade ošacení, nechává je vznášet se ve vzduchu nebo jim dává zvířecí podobu. Snímek ale skoro vůbec nereflektuje skutečnost, že se nechá nabytou mocí přeci jenom trochu zkorumpovat a ve jménu pomsty se vzdá svých přesvědčení. I proto ho musí zamilovaná čertice přitáhnout do pekla pomocí další lsti.

Kouzelník Žito

pohádka
Česko, 2018, 104 min
Režie: Zdeněk Zelenka
Scénář:
Hrají: Denis Šafařík, Anna Kadeřávková, Jiřina Bohdalová, Pavel Kříž, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Petr Kostka, Bolek Polívka

Hodnocení: 40 %

Pro Zelenku není štědrovečerní televizní pohádka žádnou novou zkušeností, Kouzelník Žito je totiž po Nesmrtelné tetě či Rumplcimprcampr už jeho celkově šestou. Je proto vidět, že převážně vsází na jistotu.

Příběh příliš nekomplikuje, dává prostor milému humoru i stejně přívětivým, ale neméně zapomenutelným písním (bez nichž, zdá se, v současné době snad ani pohádku natočit nejde), nezapomíná na morální poselství a nechává vyniknout bohatou výpravu, kostýmy i počítačové triky. Ten sloup kouře, ve kterém mizí čerti při přesunu z jednoho místa na druhé, patří třeba k mým osobním favoritům. I tak ale pohádce chybí přísada, která by upoutala divákovu pozornost.

Volba méně známých mladých herců do titulních rolí také úplně nepropadne, ani neokouzlí. Šafařík sice na rozdíl od Kadeřávkové neustále nepůsobí, jako by repliky jen prkeně předčítal, ale má tu smůlu, že hraje proti Vilhelmové, která si Filištínin předkus a mohutnou červenou róbu náramně užívá, a Křížově paruce, jež sama o sobě připomíná zlosyna ve stylu Cruely de Vil.

Jedna příležitost přitom zůstává úplně promarněná, a to obsazení zpěváka Daniela Landy do cameo role. Díky názvu pohádky ho totiž část diváků určitě bude očekávat.

Televizní pohádku Kouzelník Žito odvysílala ČT1 v pondělí 24. prosince od 19.00. Nyní je ke zhlédnutí na iVysílání.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme