Režisér Sedmilhářek sahá s minisérií Ostré předměty po dalším dramatickém triumfu

Patricia Clarksonová, Eliza Scanlenová a Amy Adamsová v minisérii Ostré předměty | Zdroj: Home Box Office

V nové minisérii s názvem Ostré předměty se protíná typický sarkasmus autorky Zmizelé s barevnou paletou a hudební stylizací režiséra loňského televizního hitu Sedmilhářky. První epizoda osmidílného seriálu, který uvidíme v televizi od 9. července, si odbyla premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varech.

Recenze Wind Gap (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stropní větrák rozhání nehybný vzduch na jihoamerickém maloměstě. Po prázdných ulicích se prohánějí náctileté dívky v příliš krátkých šortkách na bruslích. Znuděné manželky upíjejí z chlazených drinků. Jen památník na náměstí obsypaný plyšáky a květinami prozrazuje tragédii, k níž došlo před devíti měsíci.

Duchařina s příměsí psychologického dramatu. Horor Ghost Stories staví na momentech zbavených rozumnosti

Číst článek

Ztratila se 10letá holčička. Po dnech pátrání její tělo objevili v lese v potoce. Někdo ji po smrti vytrhal všechny zuby. Nyní po zmizení druhé dívky se místní obávají, že se mezi nimi skrývá sériový násilník.

Camille Preakerová (Amy Adamsová) přijíždí do Wind Gapu pokrýt vyšetřování pro deník St. Louis Chronicle. V ležérním oblečení, které vždy zakrývá ruce i nohy, se novinářka s tendencí k alkoholismu stává pěstí na oko místních – a zejména pak své matky Adory (Patricia Clarksonová).

Ubytovaná zpátky v honosném rodinném domě, hned vedle opuštěného pokoje, se Camille musí vyrovnat s přívalem temných vzpomínek na dospívání s nepotlačitelným svěděním pod kůží. Zjistí přitom, že jí tolik známé místo zůstalo stejně jako letní těžký vzduch zcela nehybné. Zachycené v rigidních konvencích a tísnivé klaustrofobii, před nimiž před lety utekla.

S Ostrými předměty navazuje režisér Jean-Marc Vallée na veleúspěšnou minisérii Sedmilhářky (seriál s Nicole Kidmanovou a Reese Witherspoonovou si odnesl celkem čtyři Zlaté glóby a pět televizních cen Emmy). Místo nešťastných žen z přímořského města a jedné tajemné vraždy ovšem tentokrát vykresluje přetvářku maloměsta a odporných činů odehrávajících se uvnitř něj.

Zatímco dějově se tísnivý příběh dostává pod kůži pozvolna, zvukově a vizuálně nás Vallée nechává zamilovat se do dusivé reality Wind Gapu a děsivě zvonivé melodie v podkresu téměř od prvního záběru. Stejně jako v loňské sérii přitom kontrastuje charaktery balancující na hraně psychózy s živou paletou barev.

Ostré předměty

thriller
USA, 2018, 60 min
Režie: Jean-Marc Vallée
Hrají: Amy Adamsová, Chris Messina, Taylor John Smith, Patricia Clarksonová, Madison Davenportová, Jessica Treska

Hodnocení: 80 %

Jeho rukopis a střihačská ruka se přitom projevuje i ve stylizaci hudby, která má vždy zdroj. Nevychází z hlavy postav ani uměle nevisí nad jejich činy jako charakterizační hledisko. Zní z autorádia, mp3 přehrávače v mobilu i domácí stereosoupravy. A když ji postavy vypnou, skončí nebo vyšumí do ticha spolu se sluchátky vytaženými z uší.

Paralely mezi seriály tím však nekončí. Ačkoli v adaptaci vůbec prvního románu Gillian Flynnové (mimojiné autorky Zmizelé) přimíchává Vallée do vyprávění spisovatelčinu typicky cynickou upřímnost, protagonisté obou knih sdílí řadu společných vlastností. Především pak divákům současně odkrývají poměrně ostré kontury své osobnosti a drží si je od těla pro finální odhalení.

Přezdívaná ženská verze Temného případu je méně lineární než její předloha. Promíchává časové linky a nechává do přítomnosti prostupovat vzpomínky i představy. Zkouší přitom diváka z trpělivosti i pozornosti. Naopak velmi štědrá je vůči ženským rolím, které si vedle Adamsové a Clarksonové střihnou například mladé herečky Eliza Scanlenová, Sophia Lillisová (známá například z loňského hororu To) a Sydney Sweeneyová (z Příběhu služebnice).

Celkem osm dílů minisérie Ostré předměty bude vysílat HBO od 9. července každé pondělí od 21.00. 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme