Čtyřdílná minisérie Rédl nabízí mrazivý návrat na počátek devadesátých let

Martin Pechlát a Ondřej Sokol v sérii Rédl | Zdroj: Česká televize

Záměr za kroky poručíka Romana Rédla byl sice bezelstný, záhadu zmizení mladého souseda ale výrazně zhoršil. A nejen samotného vojenského prokurátora přitom dostal do smrtelného nebezpečí. Nová minisérie České televize vrací diváka do bouřlivé atmosféry pouhých několika dní před rozdělením Československa. První díl uvede stanice v neděli.

Recenze Děčín / Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pos*al jsem to,“ hlesne Rédl do telefonu. Krátce předtím se zmoženě vypotácel z modrého vozu, který následně zapálil. Teď neznámý ženský hlas na druhé straně přijímače prosí o pomoc.

Píše se rok 1992 a zbývají pouhé dny do rozdělení československé federace. Vojenský prokurátor Roman Rédl (Ondřej Sokol) se právě zabývá případem komunistického šéfa kontrarozvědky generála Ference (Roman Polák), když se z jeho domu ztratí mladý soused.

Rédl se trefil do nálady společnosti. Lorenc nám udělal promo, říká scenárista televizní série

Číst článek

Pátrání přivede poručíka na záhadu, která dalece překračuje jeho kompetence i schopnosti. Ve snaze domoci se spravedlnosti se tak uchýlí k hledání pomoci na špatné straně zákona, čímž na sebe strhne pozornost policie i dvojice mužů (David Novotný, Martin Hofmann), která má osobní zájem na tom, aby po sobě zametli stopy obzvlášť důkladně.

Scénář Mira Šifry odkrývá fungování organizovaného zločinu v atmosféře divokých 90. let porevolučního Československa. Spoluautor Rudého kapitána v něm splétá dohromady skutečnou soudní kauzu generála Alojze Lorence s odsunem sovětských vojsk z republiky.

Vykresluje tak známý obraz společnosti, která se poddává velmi diskutabilním módním rozhodnutím, stále píše verzatilkami a z prezidentského portrétu na ni shlíží Václav Havel. Rozehrává přitom ale i mnohem temnější linku, která může překvapit nejen ty, kteří počátek 90. let sami nezažili.

Čtyřdílná série Rédl je propracovanou studií doby, která staví na spolupráci tří režisérů a ansámblu z dnešního pohledu bizarních, ale bohužel zcela autentických masek a kostýmů. Ačkoli se prohlašuje za bezútěšný kriminální thriller, nebrání se komedii, která často vystoupí z prosté trapnosti situace. Humor jí dojde až v závěrečném dílu, v němž po celkem pravidelných dávkách temnoty nechá svého hrdinu zakusit to nejhorší. A diváky s ním.

Nositeli toho zvláštního lehkovážného rozporu jsou bezpochyby mlátičky s tvářemi Novotného a Hofmanna, jejichž vzezření – rolák s náušnicí u jednoho, kobercový účes a dvojitá džínovina u druhého – láká k posměchu a surové činy následně mrazí úsměv na rtech do bolestivé grimasy.

Rédl

krimi thriller
Česko, 2018, 270 min
Režie: Jan Hřebejk
Scénář:
Hrají: Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát

Hodnocení: 80 %

Ondřej Sokol, po Janu Hřebejkovi druhý režisér na place, z devadesátkové proměny vychází ještě zdánlivě dobře. Pro drama typický zadumaný běh sice stráví v šusťákovce, i díky vojenské uniformě, neforemným svetrům a palmě vlasů na vyholeném čele se ovšem v roli dobráckého prokurátora ztratí jako v žádné předešlé vážné televizní a filmové úloze.

Avizované drsné vyvrcholení série ho vede k naprosté herecké obnaženosti, a to ve více smyslech slova. Podstatné však je, že mu divák od samého začátku věří ryzí úmysly, možná i přičiněním toho, že se nedostatečnou asertivitou vymyká standardní figuře televizního vyšetřovatele. Scénář mu nadto přidává dostatek osobní historie, aby byla srozumitelná i zrada vlastních morálních přesvědčení nebo až nezdravá posedlost případem.

Generál Ferenc ztvárněný slovenským divadelním režisérem Romanem Polákem platí především za Rédlova konverzačního partnera. I za mřížemi je to právě on, kdo má ve slovních partiích vždy navrch. Zbytek obsazení potom kromě Martina Pechláta jako šéfa prokuratury a Petry Hřebíčkové jako příslušnice tajné služby tvoří zpravidla méně známé tváře. Což je další ze sázek, která se tvůrcům nesmírně vyplácí.

První díl minisérie Rédl odvysílá ČT1 v neděli 11. listopadu od 20.25. Poté bude ke zhlédnutí na iVysílání.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme