Televizní drama Stockholmský syndrom se pokusí přesvědčit kriminálním žánrem přesycené diváky

Tomáš Kobr (vlevo nahoře), Martin Finger, Elizaveta Maximová a Zuzana Mauréry ve dvoudílném televizním filmu Stockholmský syndrom | Foto: Michaela Buchtová | Zdroj: Česká televize

Následující dva nedělní večery budou na prvním programu České televize patřit dvoudílnému kriminálnímu thrilleru Stockholmský syndrom. V netradičně pojatém policejním vyšetřování se protnou osudy dvou nepřátel, kteří spojí síly, když se dcera jednoho z nich vrátí po letech nezvěstnosti ze zahraničí pod vlivem svého věznitele.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Ostrava / Amsterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režiséru Danu Svátkovi není cizí vykreslování temných stránek lidské psychiky, ani práce s postavami, které nelze úplně snadno přiřadit na stranu kladných či záporných hrdinů jeho vyprávění. To už ukázal předloni v Úsměvech smutných mužů, trpké komedii z prostředí protialkoholní léčebny.

Do hlavní role nového televizního snímku Stockholmský syndrom obsadil opět Davida Švehlíka. Jeho role bývalého kriminalisty Viktora Mojžíše ale nejspíš tentokrát nebude vzbuzovat tak snadno u diváků sympatie. Tvůrci se však netají tím, že to byl záměr. A že doufají, že se bude lišit, jakým způsobem si pro sebe diváci vyhodnotí jeho neplánovaný čin, který nastaví trajektorii pro zbytek děje.

Krvavá fantasy se špetkou humoru. Seriálový Zaklínač je působivá podívaná, mate však svojí strukturou

Číst článek

Mojžíš, tehdy ještě jako policista, v afektu při obraně malé dcery na hřiště zastřelí rotvajlera, a přitom přivodí ochrnutí jeho majitele Jindřicha Oseckého (Martin Finger). Když se o několik let později vrátí z vězení, nemá práci ani rodinu. A navíc musí splácet odškodné.

Skoro současně s jeho propuštěním se na jedné pumpě na německé dálnici podaří uprchnout z auta svých pasáků Oseckého dceři Kláře (Elizaveta Maximová). Dívka byla několik let držena pod drogami v amsterdamském bordelu. Plný rozsah psychických následků, které to na ní zanechalo, zjistí Osečtí (v roli Fingerovi manželky se představí Zuzana Mauréry) až ve chvíli, kdy si ji vezmou z péče lékařů domů.

Klára nemluví, v noci se s hrůzou nahánějícími steny schovává do skříně. Jako by míra jejího trápení nestačilo, při výpovědi na policii se nepodívá na Lukáše Kulhánka (Vojtěch Vondráček), hlavního podezřelého v jejím případu, s odporem nebo nenávistí, ale obdivem a láskou, s jakou na člověka nepohlíží jeho oběť, ale zachráněný. V tu chvíli dostane přítomná policejní psycholožka konečně příležitost oznámit nahlas název Svátkova filmu.

STOCKHOLMSKÝ SYNDROM

krimi thriller
Česko, 2020, 2x 74 min
Režie: Dan Svátek
Scénář: Miroslav Sovják
Hrají: David Švehlík, Zuzana Mauréry, Martin Finger, Lukáš Melník, Elizaveta Maximová, Vojtěch Vondráček, Martin Pechlát, Pavel Batěk

Bez hodnocení.

Životní cesta Mojžíše s Oseckými se spojí v nečekaném návrhu, kterým si první část Stockholmského syndromu připravuje podloží pro, doufejme, hlubší charakterovou sondu a méně doslovných, expozičních dialogů ve finální epizodě.

Z té první, kterou měli dopředu možnost zhlédnout novináři, zatím příběh moc přesvědčivě nepůsobí. Do 70minutové stopáže se vešlo tolik dějových zákrut a postav, že nezní proveditelně, aby se vše z toho v dalších 70 minutách uspokojivě vysvětlilo a dostatečně sehrálo svoji příslušnou roli.

Na scénáři Miroslava Sovjáka se nicméně musí ocenit, že se pouští do témat, jako je obchod s bílým masem, bipolární porucha či titulní stockholmský syndrom, a současně sleduje policejní vyšetřování z perspektivy obyčejného člověka, který do něj na vlastní pěst zasáhne.

Aspoň částečně se mu tak daří vystoupit z nekončící řady televizních kriminálních příběhů, k nimž jen tento týden vedle Svátkovy minisérie přibyly na České televizi ještě dva nové seriály. Třeba bezútěšná atmosféra a pohled na nepříliš okoukané mladé herecké tváře postačí k tomu, aby byl spokojený i jinak žánrem přesycený divák.

Dvoudílná série Stockholmský syndrom začíná na ČT1 v neděli 12. ledna. Druhý díl odvysílá stejný kanál o týden později. Obě části budou po premiéře dostupné ke zhlédnutí na iVysílání.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme