Stůj, nebo dědeček vystřelí! Česká televize na Vánoce oprášila pohádkového loupežníka ve výslužbě

Ondřej Vetchý v pohádce Tajemství staré bambitky 2 | Zdroj: Česká televize

Letošní Štědrý večer se na prvním programu České televize nese v duchu recyklace. Navzdory zvyklostem posledních několika let se totiž nedočkáme zbrusu nové pohádky, ale akorát televizní premiéry jedné, co se ještě na podzim s nemalým úspěchem hrála v kinech. Snad mají děti i jejich přidružení dospělí (kterým musí zatrnout vždycky, když Ondřej Vetchý zakleje „kudla“) krátkou paměť.

Recenze Pohádkově bohaté království Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuzemská kinematografie se i tento rok se svou poměrně ojedinělou zálibou v pohádkových příbězích činila. Kiny prošly čtyři nové pohádkové filmy – pět, pokud počítáme i slovensko-českou Zakletou jeskyni. Nejzvláštnější na tom všem ale možná je, že ani jednu nenatočil Zdeněk Troška.

Jak si nevzít princeznu? Nová štědrovečerní pohádka upozorňuje, že není radno zahrávat si s osudem

Číst článek

Zatímco Největší dar spojoval ladovskou zimu s mýty o pohanských božstvech, Princezna zakletá v čase 2 se znovu pokusila českému divákovi v rámci českých rozpočtů zprostředkovat poctivé kouzelnické fantasy. Princ Mamánek, právem ve své vlastní kategorii, zase děti seznámil s hororovým konceptem mužského dospívání a plešatění.

Pokračování Bambitky, jak se jedenáct let staré pohádce začalo někdy během jejích dvaceti (oficiální údaj) televizních repríz familiárně přezdívat, z té čtveřice působí nejtradičněji. Dobro s písní na rtech vyhrává nad zlem se špatnými účesy a láska překonává i majetkový a věkový rozdíl.

Možná až příliš se to podobá tomu, co jsme viděli už na Vánoce roku 2011 – akorát je to tentokrát točeno na filmovou kameru. Čistší obraz, bohatší výprava a vůbec pokročilejší technologie ale pochopitelně nezaručují kvalitnější rodinnou podívanou.

Jenže příběhové návraty lákají jako máloco a režisér Ivo Macharáček spolu se scenáristou Evženem Gogelou mají své lehce karikaturní postavičky rádi až příliš na to, aby se s nimi jen tak rozloučili.

V Tajemství staré bambitky 2 se tak znovu setkáváme nejen s průbojnou Aničkou (Kamila Janovičová), nyní královnou, a roztomile neschopným panovníkem Jakubem (Tomáš Klus), ale i s jeho bývalými rádci-záškodníky Ferencem a Lorencem (Miroslav Vladyka a Jiří Lábus v jedné paruce rozdělené na dvě hlavy). Ti na začátku pohádky utíkají z nucených prací, aby se shodou náhod ocitli v bohatším sousedním království, kde o jejich sebeprospěchářských tendencích neslyšeli.

Vládne tu mladá královna Julie (Veronika Khek Kubařová), které se lepí smůla na paty, a nemůže si proto mimo jiné najít „pořádného chlapa“. Přesto ji ale s příchodem dvojice škoditelů jedno velké štěstí potká. Když se kutálí v sudu ze stráně (ano, opravdu), připlete se do cesty polepšenému loupežníkovi Karabovi (Ondřej Vetchý). Už ten večer si pak o sobě navzájem zpívají – ona ve vaně, on u vědra s prádlem.

Tajemství staré bambitky 2

pohádka
Česko, 2022, 104 min

Režie: Ivo Macharáček
Scénář: Evžen Gogela
Hrají: Ondřej Vetchý, Tomáš Klus, Kamila Janovičová, Miroslav Vladyka, Jiří Lábus, Veronika Khek Kubařová, Valentýna Bečková, Otmar Brancuzský, Markéta Plánková, Václav Noid Bárta

Robinu Hoodovi českých luhů a hájů a zapřisáhlému samotáři Karabovi je panovnice milejší, než by si snad sám přál. Když se tedy spolu s celou říší ocitnou v nebezpečí, je kvůli ní ochotný – k radosti vlastní vnučky Johanky (Valentýna Bečková), která je legendou o férovém banditovi s bambitkou přímo fascinovaná – svou starou zbraň vyjmout z královských archiválií a znovu se s ní domáhat spravedlnosti.

A zatímco se někteří potýkají s city (v hudební kompozici Václava Noida Bárty) a starými nepřáteli, v království Jakuba a Aničky se řeší následky povodní a rozpuštěná armáda. Pohádka je v tomto ohledu dosti roztěkaná. Snaží se zdárně odvyprávět celkem standardní romantický příběh, i když ozvláštněný věkovým rozdílem svých protagonistů, a přitom se opět pokusit o lehkou formu politické satiry.

Místo toho, aby se vesele notovalo o výběru daní, se tentokrát rozdává cena zlatého papaláše a proklamují sliby typu „sloužím nové vlasti“. Mnohem úspěšnější je ale bohužel druhá Bambitka v recyklaci známých pohádkových motivů (nejen polévku tu vaří hlasem ovládaný kouzelný hrnek), stereotypů (i přes Karabův zdravý přístup k domácím pracím v jeho chalupě údajně chybí ženská ruka) a dětinského humoru („a komu se to nelíbí, ať nám políbí...“).

Uvidíme, jestli si příjemnější tajemství přeci jenom nakonec nepřichystal nový Krakonoš, na kterého v televizním programu „zbyl“ až 1. svátek vánoční.

Pohádka Tajemství staré bambitky 2 měla kinopremiéru 10. února 2022. Na Štědrý večer ji uvede ČT1 od 19.00.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme