Zkáza rodu draka. Pokračování Hry o trůny vrací krvavý příběh Západozemí na začátek občanské války

Milly Alcock (vpředu) jako princezna Rhaenyra Targaryen | Zdroj: HBO Max

Nejsledovanější, nejstahovanější a nejdražší seriál všech dob. Takovými přívlastky se může chlubit Hra o trůny, televizní adaptace bestsellerové fantasy ságy amerického spisovatele George R. R. Martina. Navázat na její věhlas – a snad i napravit rozčarování diváků nad nepříliš uspokojivým finále – se nyní pokusí Rod draka. První epizoda celkem desetidílné série měla premiéru v pondělí na HBO.

Západozemí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco osm řad Hry o trůny zachycovalo vzestup a pád několika rodin z fiktivních Sedmi království Západozemí, které se vzájemně utkávají o moc symbolizovanou kýženým Železným trůnem, v Rodu draka sledujeme počátek konce dračích pánů z rodu Targaryenů.

Amazon už nebude Pána prstenů natáčet na Novém Zélandu. Nejdražší seriál vůbec se přesune do Británie

Číst článek

Mnohé bude fanouškům povědomé: od platinově blonďatých paruk, politických intrik a sourozeneckých šarvátek až po krvavé masakry, lehkou erotiku a honosné bankety, které nikdy neproběhnou bez výbuchu vášní. Už první díl ale slibuje podstatně bohatší přítomnost draků a také návrat na známé lokace – akorát v éře jejich největšího lesku a slávy.

Nové pokračování totiž původní sérii dějově předchází. Zasazeno je zhruba 170 let před narození Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), jedné z hlavních postav Hry o trůny.

Právě tehdy se vlády nad zemí, kde už dlouhá léta panuje mír, ujímá král Viserys (Paddy Considine). Ten sice nemá mužského potomka, ale zato kurážnou dceru Rhaenyru (v roli se vystřídají Milly Alcock a Emma D'Arcy) a lstivého mladšího bratra Daemona (Matt Smith). Tentokrát nepřítel přichází zevnitř a diváci budou svědky jeho zrodu v postupu několika let.

Příběh Rodu draka vychází z Martinova románu Oheň a krev. Spisovatel se na seriálu podílí po boku scenáristy Ryana Condala a režiséra Miguela Sapochnika také jako spolutvůrce.

„Závěrečným řadám Hry o trůny jsem ničím nepřispěl – teda kromě toho, že jsem stvořil jejich svět, příběh a postavy. Tentokrát mám na seriál mnohem větší vliv,“ pochvaluje si Martin v rozhovoru pro deník The Wall Street Journal.

Ve vedlejších rolích se představí například Rhys Ifans jako králův poradce a pravá ruka Otto Hightower, jeho dceru a princezninu důvěrnici Alicent ztvární Emily Carey a v pozdějších epizodách Olivia Cooke. Svou úlohu sehraje i Fabien Frankel jako rytíř Criston Cole, který se snaží hájit své zájmy uprostřed bouřlivých mocenských a milostných svárů.

Seriál Rod draka vysílá HBO každé pondělí od 20.00. Nové epizody najdete také na streamovací službě HBO Max.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme