Seriál Koruna se vrací na obrazovky. Pátá řada se zaměří na princeznu Dianu a prince Charlese

Rozpadlá manželství a vyhoření hradu Windsor slibuje pátá řada britského seriálu Koruna, kterou ve středu uvedla streamovací společnost Netflix. Britská královská rodina vtáhne diváky do 90. let, kdy britskou společností rezonovala hlavně jména princezny Diany a prince Charlese, nynějšího krále Karla III.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnská premiéra páté řady seriálu Koruna

Londýnská premiéra páté řady seriálu Koruna | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

Rozpadlá manželství tří dětí Alžběty II. doplní další významné události jako zlaté výročí svatby v roce 1997, úmrtí princezny Margaret nebo skon královniny matky Alžběty. Ústřední dějovou linkou páté série bude ale právě manželská krize princezny Diany s princem Charlesem a následný úpadek popularity tehdejší panovnice Alžběty II.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Adély Burešové o páté sérii seriálu Koruna

„Otěže nejpopulárnější osobnosti královské rodiny přebírala Diana a kroky zejména královny vůči její snaše byly ve společnosti brány s velkým nepochopením,“ popisuje historik Jan Županič pro Radiožurnál.

Rozvodem s Dianou se britské společnosti znelíbil také současný král Karel III. Jeho dojem na veřejnost paradoxně vylepšila Camilla Parkerová — žena, kvůli které jeho manželství skončilo.

„Vystupovala velmi zdrženlivě a zároveň se snažila napravit i svou image. Taková ta vlna sporů a nespokojenosti s Charlesem postupně vymizela. Nepochybně u někoho přetrvala, ale už to není tak vyostřené, jako to bylo na konci 90. let,“ líčí Županič.

Celou královskou rodinu čeká v páté sérii také herecká výměna. Na trůn Britského království usedne herečka Imelda Stauntonová známá například jako nepříjemná profesorka Dolores Umbridgeová z filmů o Harrym Potterovi.

Adéla Burešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme