Náročnější divák, opatrnější tvůrci. Z televizních obrazovek mizí trend tradičních sitcomů

Přátelé, Teorie velkého třesku, Ženatý se závazky. Tři oblíbené sitcomy, které se na televizních obrazovkách udržely po několik sezon. V době streamovacích služeb je ale všechno jinak. Nová série je většinou dostupná celá najednou. I kvůli tomu postupně mizí trend tradičních televizních sitcomů.

Tento článek je více než rok starý.

Central Perk/Pasadena/Chicago Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herci ze seriálu Přátelé v roce 2002

Herci ze seriálu Přátelé v roce 2002 | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

Pár pokojových scén, oblíbená kavárna nebo hospoda, tlachání na domovních schodech a taky gaučové scény - i takové byly nedílné součásti televizních sitcomů, které známe z devadesátých let a začátku nového tisíciletí. Televizní divák je ale mnohem náročnější.

Netflix ztratil od dubna milion uživatelů. Rok 2022 je tak pro něj nejhorší za 11 let

Číst článek

Pryč jsou doby, kdy stačilo sehnat pár herců a natočit s nimi ve studiu několik humorných scén bez pokračování. Divák začal víc toužit po příbězích, které na sebe navazují a vyvíjí se.

„Změnila se doba. Sitcomy byly dřív v televizi brány jako vrchol humoru. Dnes už je doba opatrnější, nelze si střílet všeobecně ze všeho. A ten nejtvrdší humor se vytratil,“ řekl Radiožurnálu Tomáš Vyskočil, zakladatel filmového a seriálového serveru Filmtoro.cz.

Možnost vrátit se

I kvůli tomu jsou v současnosti tvůrci seriálů mnohem opatrnější než třeba před 20 lety. Tradiční sitcomy ale z obrazovek nezmizely - naopak. Diváci se k nim rádi vrací právě na streamovacích službách - podle Tomáše Vyskočila je to i z nostalgie.

„Streamovací služby to dělají právě proto, že i po těch patnácti, dvaceti letech diváci klasické sitcomy sledují. Když si nevyberou, vždycky se můžou k té jedné epizodě, které nemá žádnou návaznost, vrátit,“ doplnil Vyskočil.

Sitcomy, které se na televizních obrazovkách udržely i více než 10 sezón a jejich sledovanost patřila mezi tu nejvyšší, jakou stanice u svých pořadů měly, nahradily komediální seriály.

Populární je například Ted Lasso, o trenérovi amerického fotbalu, který se stěhuje do Anglie. Má zde trénovat místní tým a to i přes to, že s evropským fotbalem nemá žádné zkušenosti. Zlatými glóby oceněný seriál má za sebou dvě úspěšné řady a třetí na sebe nenechá dlouho čekat.

A zatímco hrané sitcomy typu Jak jsem poznal vaši matku, Přátelé nebo Ženatý se závazky se dnes už nenatáčejí, jejich animované konkurenci se stále daří. Griffinovi, Městečko South Park a Simpsonovi patří mezi nejdéle vysílané skečové seriály na světě.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme