Slovenská Hra o trůny? Máme velké ambice, se srovnáním ale opatrně, říkají tvůrci seriálu Slované

Historický příběh plný magie, starých božstev, sexu, krutosti, násilí, vtipu a strachu. Tak slovenským médiím popisuje chystanou 12dílnou sérii Slované režisér Peter Bebjak. Výpravný fantasy příběh TV JOJ vzniká v ukrajinské koprodukci a s rozpočtem více než čtyři miliony eur (přes 100 milionů korun) je dosud nejdražším slovenským televizním projektem.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historicko-dobrodružný seriál s prvky nadpřirozena zachycuje život obyvatel Karpatské kotliny v sedmém století našeho letopočtu, kdy chod dějin ovlivňovaly pravidelné nájezdy Avarů i zásahy krvelačných božstev. Hlavními hrdiny jsou mladá Draha (Polina Nosychinová) a tajemný cizinec Vlad (Juraj Loj). 

Za scénářem stojí trojice Veronika a Josef Kolejákovi a Ján Ľuterán. Ti svůj projekt prezentovali na soutěži v Kyjevě, kde mimo jiné prozradili, že důležitým motivem seriálu je boj mezi dvěma znepřátelenými slovanskými osadami.

„Děj se odehrává na přelomu šestého a sedmého století. Toto historické období jsme vybrali proto, že velmi dobře znázorňuje několik témat této doby. Mezi ně patří strach z neznámého, touha po sebepoznání, blízkých vztazích a lásce. V našem příběhu mluvíme o Slovanech, národu, lidech, kterým je velmi blízká příroda,“ popisují scenáristé.

Jana Kvantíková a Zuzana Fialová v seriálu Slované | Zdroj: TV JOJ

I díky svému pohádkově laděnému vyprávění si Slované v zahraničí ihned vysloužili srovnání s podobnými fantasy seriály, jako jsou Vikingové či populární Hra o trůny.

„Se srovnáním bych byla velmi opatrná. My se nemůžeme porovnávat se seriálem, jehož jediný díl má rozpočet jako celý náš dvanáctidílný seriál dohromady. Přesto máme velké ambice a chceme udělat seriál, jaký tu ještě nebyl,“ vysvětlila v rozhovoru pro Hospodárske noviny producentka Wanda Adamík Hrycová.

První seriál HBO v hebrejštině a arabštině. Televize odvysílá minisérii o událostech v Pásmu Gazy

Číst článek

„Samozřejmě jsme všichni inspirováni produkcí Netflixu nebo HBO a vnímáme trendy světové televizní produkce. Sama chci jen to nejlepší z nejlepšího, proto jsem oslovila Petra Bebjaka jako režiséra a Martina Žiarana jako kameramana, což je osvědčená dvojice, která umí dělat krásné věci, a přitom mít stále na paměti naše rozpočtové možnosti.“

Rovněž Peter Bebjak odmítá srovnání s kriticky i divácky úspěšným seriálem HBO, jehož finální osmá série byla minulý týden oceněna cenou Emmy. „Nemáme tolik času, prostředků ani financí, abychom se přiblížili jeho možnostem,“ vysvětluje filmař pro server Pravda.sk.

Posun za hranice

Podle Bebjaka jsou Slované dalším krokem k tomu, aby se slovenská televizní tvorba posunula dál. S tím souhlasí i mladý režisér Michal Blaško, který stojí stejně jako Bebjak za čtyřmi epizodami seriálu. Zbývající dvě natočil ukrajinský filmař Serhij Sanin.

Amazon natočí vlastní verzi Pána prstenů. Adaptace Tolkiena se má stát nejdražším seriálem v historii

Číst článek

Blaško doufá, že seriál dá jasný signál dalším tvůrcům, aby podporovali kvalitu na úkor kvantity. „Většina projektů vznikajících na Slovensku je lokálně orientovaná a hranice chápání situací jsou výrazně omezené na domácího diváka,“ vysvětluje s tím, že přišel čas, aby se divácká skupina tuzemské televizní tvorby rozšiřovala.

„Se Slovany se pokoušíme vytvořit projekt, který se neorientuje svojí schopností komunikace s divákem na jeden region, ale vypráví univerzálně pochopitelný příběh s plnohodnotnými postavami v atraktivním prostředí, výpravným způsobem.“

Premiéra prvního dílu Slovanů je na TV JOJ plánovaná na září 2020. V seriálu se představí třeba Tomáš Maštalír, Dušan Cinkota, Zuzana Fialová nebo Marek Vašut.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme