Realita a fikce ve zřejmých paralelách. Netflix uvádí komediální seriál se Zelenským v roli prezidenta

Streamovací služba Netflix vrací do své nabídky ukrajinský satirický seriál Sluha národa (Sluga naroda). Její předplatitelé si tak mohou připomenout nejznámější roli současného prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Úvodní série je od čtvrtka k vidění také na českém Netflixu, ale pouze pod anglickým profilem a názvem, tedy jako Servant of the People.

Prezidentská úřadovna Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenskyj, v té době populární herec, moderátor a bavič, v seriálu ztvárnil středoškolského učitele dějepisu Vasilije Goloborodka, který se překvapivě stane prezidentem díky virálnímu videu, v němž kritizuje korupcí prohnilou ukrajinskou politiku.

V úřadu je Goloborodka snem voličů a noční můrou svých podřízených i ochranky. Vystupuje charismaticky a s odzbrojující upřímností. Místo luxusní rezidence žije v bytě se svými rodiči, místo limuzíny do úřadu jezdí na kole nebo autobusem.

Zelenskyj dokazuje, že politika už nebude jako dřív

Číst článek

Celkem tři sezony seriálu se vysílaly mezi lety 2015 a 2019. Jeho poslední epizody měly premiéru jen několik dní před prvním kolem prezidentských voleb, do kterých Zelenskyj vstupoval za politickou stranu zaregistrovanou právě pod jménem Sluha národa.

„Je to komedie, ale zároveň i důležitý záznam toho, odkud Zelenskyj pochází,“ cituje server The Hollywood Reporter slova Nicoly Söderlund ze švédské televizní skupiny Eccho Rights, která vlastní vysílací práva k seriálu.

„Jeho fiktivní prezident je normální chlapík, který doroste do role hrdinského a zbožňovaného vůdce. Skutečnost, které v současné době Zelenskyj a ukrajinský lid čelí, je mnohem pochmurnější a děsivější než komediální realita seriálu, ale přesto mezi nimi jde najít zřejmé paralely. Sluha národa je fascinující kousek televizní historie.“

Všechny tři sezony seriálu už Netflix v minulosti uváděl, později je ale z nabídky stáhnul. Nyní je k vidění zatím pouze první ze sérií, a to v originálním znění s anglickými titulky.

Obnovený zájem o Sluhu národa a osobnost ukrajinského prezidenta potvrzuje i skutečnost, že videa na oficiálním YouTube kanálu seriálu jsou opatřená výraznou grafikou a textem: „Zatímco sledujete toto video, Ukrajinci umírají pod ruským útokem. Zastavte to!“

<

kro, lov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme