Kapitalista Gargamel i genderová nevyváženost. Šmoulové slaví 60 let. Co jste o nich možná nevěděli?

Taťka šmoula, šmoulinka, ale i čaroděj Gargamel a jeho kocour Azrael. Přesně před šedesáti lety poznal svět šmouly. Modří skřítkové se nejdřív objevili v belgickém komiksu o středověkém pážeti Johanovi a rychle si získali velkou oblibu.

Tento článek je více než rok starý.

Doporučujeme Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šmoulové slaví 60 let

Šmoulové slaví 60 let | Zdroj: Profimedia

„Tady vidíme vůbec první obrázek modrých skřítků. Je to jen malá modrá ručička a k tomu pod obrázkem text. Něco se tam hýbe v trávě, ale nikdo ještě neví, co to vlastně je,“ popisuje ředitel belgického muzea komiksu Willem De Graeve obrázek z příběhu o středověkém pážeti Johanovi.

Žádné retro. Křemílek s Vochomůrkou dostali k padesátinám nové barvy

Číst článek

23. října 1958 už čtenáři časopisu Spirou uviděli šmouly v plné parádě. A rok na to už měli skřítkové vlastní komiksový příběh. Svět modrých humanoidů v bílých kaťatech vymyslel belgický kreslíř Pierre Culliford. Používal pseudonym Peyo.

Šmoulové žijí ve vesničce, která má asi stovku obyvatel. V čele komunity stojí Taťka Šmoula, který má na rozdíl od ostatních kaťata červená a je nejinteligentnější. Zásadní nepřítel šmoulů je čaroděj Gargamel.

Šmoulinka jako Marilyn Monroe

Původně ryze samčí osazenstvo vesnice se záhy rozšířilo o šmoulinku, jakousi Marilyn Monroe či Brigitte Bardotovou šmoulího světa. Pro povážlivou genderovou nevyváženost vesnické šmoulí komunity má Willem de Graeve následující vysvětlení: „To je jednoduché. Šmoulové vznikli v roce 1958 a jejich příběhy byly psané pro děti, hlavně pro kluky. Je to vlastně obrázek klukovské party v padesátých a šedesátých letech.“

Rostoucí význam aspektu genderu svědčí o proměně našeho světa. Samičích šmoulů od šedesátých let přibylo, jak podotýká herečka Julia Robertsová. „Šmoulinku známe všichni, ale Zakázaný les je plný úžasných šmoulích holek.“

Robertsová ví, o čem mluví. Jedné z těch „úžasných holek“ propůjčila hlas ve filmu Zapomenutá vesnice z roku 2017.

Šmoulové jsou vegetariáni

Ale vraťme se k vesnické šmoulí komunitě. Šmoulové jsou vegetariáni – rádi mají listy přestupu léčivého, říká se mu taky smilax. Tahle rostlina, jak vědí nejen jihoameričtí indiáni, má řadu léčivých účinků a je to taky afrodiziakum.

A jsme u další záhady: jak je to se šmoulí porodností? Jistého šmoulíčka přinesl čáp, jindy využívaný jako dálkový spoj. Moc detailů ale neznáme.

Titulky k seriálům píšeme i dva dny. Zadarmo, spojuje nás vášeň, přibližuje amatérská překladatelka

Číst článek

Zajímavá je taky otázka ekonomiky šmoulí vesnice. Australský spisovatel Marc Schmidt o tom koncem devadesátých let napsal žertovný text s názvem Sociopolitická témata ve šmoulech. Vesnickou šmoulí společnost označuje za komunistickou utopii a všímá si i takových detailů, jako jsou červená kaťata všeobecně uznávaného taťky šmouly. Gargamel je ovšem kapitalista a vykořisťovatel kocoura Azraela.

Totalitní společenství

Mnohem dál zašel v roce 2011 francouzský sociolog Antoine Buéno ve své Modré knížečce. Píše v ní o obrazu totalitního společenství. Lidé mu za to spílali do imbecilů.

Syn kreslíře Peya, Thierry Cullifort, zas tehdy v rozhovoru pro týdeník L´Express uvedl: „No jasně, šmoulové jsou komunisti, gayové, rasisti a bůhvíco ještě. Pana Buéna jsem nečetl, ani ho neznám a je mi jedno, co si myslí, ale o mého otce se otírat nebude. Tátu politika vůbec nezajímala. O volbách se vždycky ptal mámy, komu má dát hlas.“

A teď žerty stranou. Vedle motivu z osmé symfonie B moll Nedokončené Franze Schuberta je ve šmoulech k slyšení taká Grieg, Prokofjev, Stravinskij, Sibelius, Bach a další.

Co z toho všeho plyne? Ač součást světové popkultury, Šmoulové jsou Evropa, jsou naši. I kdybychom je třeba nechtěli.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme