Zemřel americký kreslíř, animátor a biolog Stephen Hillenburg, tvůrce animovaného Spongeboba

Ve věku 57 let v pondělí zemřel americký kreslíř, animátor a mořský biolog Stephen Hillenburg, který se proslavil především jako tvůrce animovaného seriálu Spongebob v kalhotách. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na televizní stanici pro děti Nickelodeon, na které se seriál o dobrodružstvích žluté mořské houby a jejích přátel v podvodním městě Zátiší Bikin vysílá.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Postavička Spongeboba

Postavička Spongeboba | Foto: Norlando Pobre | Zdroj: Flickr | CC0 1.0

„Jsme neuvěřitelně zarmouceni zprávou o tom, že Steve Hillenburg zemřel po boji s ALS,“ uvedla televizní stanice. „Byl milovaným přítelem a dlouholetým kreativním partnerem všem v Nickelodeon, v srdcích jsme s celou jeho rodinou,“ dodala stanice.

ALS je zkratka pro amyotrofickou laterální sklerózu, neurodegenerativní onemocnění, které se v roce 2014 dostalo do povědomí lidí v souvislosti s takzvanou kbelíkovou výzvou, při které si lidé na hlavu vylévali kbelík s ledovou vodou. Že ALS trpí, Hillenburg oznámil už v roce 2017.

První seriál o Spongebobovi, který Hillenburg napsal, produkoval i režíroval, se vysílal v roce 1999. Hillenburg ale začal vytvářet figurky mořských tvorů již mnohem dříve v době, kdy přednášel v Kalifornii mořskou biologii. Seriál o žluté mořské houbě v kalhotách vyhrál řadu ocenění včetně čtyř televizních cen Emmy a dočkal se i filmového či muzikálového zpracování.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme