'Už bylo na čase!' Hlavní postavu populárního seriálu Doctor Who bude poprvé hrát žena

Tvůrci britského seriálu Doctor Who, který čeští fanoušci znají také pod názvem Pán času, v neděli oznámili, že hlavní postavou televizní show bude napříště žena, herečka Jodie Whittakerová. Ve více než padesátileté historii seriálu jde o přelomový krok. Oznámení o nové Doktorce se u části fanoušků setkalo s nadšením, někteří ale proti změně protestují.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Jodie Whittakerová představuje v historii seriálu změnu.

Herečka Jodie Whittakerová představuje v historii seriálu změnu. | Zdroj: Repro YouTube

Whittakerová, kterou mohou diváci znát například se seriálu Broadchurch nebo filmu Útok na věžák, se stává třináctým Doktorem. V roli přitom nahrazuje herce Petera Capaldiho, který v lednu oznámil, že ze show odchází po letošním speciálním vánočním dílu. Hlavní tváří seriálu byl od roku 2013.

Podle serveru americké televize CNN je obsazení ženy do doposud výlučně mužské role „historickým momentem“. Už dříve se v seriálu objevovaly silné ženské hrdinky, postava Doktora, tedy ústřední postavy show, byla ale zatím pouze mužkou parketou. 

„Je to pro mě naprosto ohromující - jako pro feministku, ženu, ale i jako pro herečku a někoho, kdo chce neustále překonávat sám sebe i nové výzvy,“ řekla BBC herečka s tím, že nemá ráda škatulkování a když jí někdo říká, „co může a nemůže dělat“.

Podle tvůrců byla Jodie Whittakerová volbou číslo jedna. S pozitivními reakcemi přišli i někteří její herečtí kolegové. Herec Colin Baker, který byl šestým Doktorem, na svém twitteru napsal, že „už bylo na čase. Ona JE Doktor. Ať už se vám to líbí, nebo ne“. Reagoval tak na některé negativní postoje ke změně v seriálu, které se na sociálních sítích v neděli objevily.

Seriál Doctor Who vypráví o dobrodružstvích mimozemšťana – Doktora, který cestuje napříč časem a prostorem ve stroji času jménem TARDIS, který připomíná modrou policejní telefonní budku z 50. let.

Na televizních obrazovkách se show poprvé objevila v roce 1963, obnovena byla v roce 2005. Za tu dobu si Doctor Who získal miliony příznivců po celém světě a je neodmyslitelnou součástí moderní britské kultury.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme