Česká televize láká na ‚tajemné Vánoce‘. Na Štědrý večer uvede druhou Bambitku, den nato Krakonoše

David Švehlík jako Krakonoš v pohádce Petera Bebjaka | Foto: Jaroslav Fikota | Zdroj: Česká televize

Pomyslnou hvězdou vánočního televizního programu bude letos na Štědrý večer výpravný snímek Tajemství staré bambitky 2 s Tomášem Klusem a Kamilou Janovičovou. Nové pohádky se diváci dočkají až na Boží hod, kdy Česká televize uvede Krakonošovo tajemství s Davidem Švehlíkem v hlavní roli. Ve veřejnoprávním programu bude tento rok naopak zcela chybět jeho velká sváteční stálice – Popelka s Libuškou Šafránkovou.

Tento článek je více než rok starý.

Televize Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Nové pohádky České televize a Vánoce patří neoddělitelně k sobě. Štědrovečerní pohádka je pro nás jedním z pomyslných vrcholů celoročního programu, komentuje generální ředitel ČT Petr Dvořák fenomén, který podle něj dokáže k obrazovkám v jeden okamžik přivést hned několik generací diváků.

Role štědrovečerní pohádky letos připadla snímku Iva Macharáčka Tajemství staré bambitky 2, který od jeho únorové premiéry v kinech vidělo necelých půl milionu diváků.

Příběh o napraveném loupežníkovi Karabovi (Ondřej Vetchý), jeho odvážné dceři Aničce (Janovičová) a nešikovném princi Jakubovi (Klus) volně navazuje na televizní pohádku, kterou Česká televize odvysílala v roce 2011. 

Tomáš Klus, Valentýna Bečková a Kamila Janovičová v pokračování pohádky Tajemství staré bambitky | Zdroj: Česká televize / Bioscop

Úplnou novinku si program nechává na 1. svátek vánoční, kdy se diváci ČT1 dozvědí Krakonošovo tajemství. Důležitou roli v něm podle tvůrců sehraje tajemná vlašská kniha, záhadný cizinec a nový majitel zámku v podhůří Krkonoš.

V nové ladovsky laděné vánoční pohádce rozsvěcí pravá láska na Zem spadlé hvězdy

Číst článek

„Sama jsem původně vystudovaný národopisec a pohádky a pověsti jsou mi blízké. Bylo mi líto, že dlouho nevznikla žádná filmová nebo televizní, která by se Krakonošovi věnovala, protože je to nesmírně zajímavá a originální postava – a takových v našich pohádkách není mnoho,“ říká scenáristka Barbara Johnsonová.

A jak přiznává, jedna věc byla od samého začátku jistá: „Když jsem psala scénář, tak jediná role, o jejímž obsazení jsem měla jasnou představu, byl právě Krakonoš a David Švehlík.“ 

V dalších rolích se představí Leona Skleničková, Jan Nedbal, Jakub Prachař, Martin Huba nebo Ondřej Sokol. O režii se postaral Peter Bebjak. Natáčelo se na zámcích v Doudlebech nad Orlicí a Hrádku u Nechanic nebo ve skanzenu na Hlinsku a pro účely filmařů se postavila i zbrusu nová Krakonošova chaloupka se zahradou.

Václav Neužil jako Emil Zátopek | Zdroj: Falcon

Z filmových klasik se ve svátečním čase vrátí na televizní obrazovky například Pelíšky, Pyšná princezna, Lotrando a Zubejda a první i druhý díl oblíbeného Anděla páně. Nový rok pak odstartuje televizní premiérou letošního vítěze Českého lva, sportovního dramatu Zátopek

V závěru roku se s diváky naposledy rozloučí stanice ČT3, jejíž provoz televize ukončuje kvůli nezbytným úsporným opatřením. Posledním českým titulem, který odvysílá, bude legendární komedie Saturnin.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme