Vyřazení fotbalového utkání a kuchařské soutěže. BBC se potýká s kritikou vysílání o smrti prince Philipa

Britská veřejnoprávní BBC odráží kritiku kvůli údajně příliš obšírnému pokrytí smrti prince Philipa, vévody z Edinburghu. Manžel královny Alžběty II. zemřel v pátek. BBC kvůli tomu ze svých televizních i rozhlasových programů vyřadila spoustu obvyklých pořadů a připravila speciální vysílání o vévodově odkazu.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo britské rozhlasové a televizní společnosti BBC. Ilustrační foto.

Logo britské rozhlasové a televizní společnosti BBC. Ilustrační foto. | Foto: Andrew Winning | Zdroj: Reuters

Na twitteru někteří uživatelé BBC obviňovali, že funguje jako sovětská státní televize pumpující do lidí vládní propagandu. Jiní se britského veřejnoprávního média zastávali s poukazem na nutnost věnovat se aktuálnímu zpravodajství.

‚V myšlenkách se obracíme ke královské rodině.‘ Británie truchlí nad smrtí prince Philipa

Číst článek

Mnozí na sítích vyjádřili pochopení, že řada Britů speciální pořady o princi Philipovi očekávala, ale na druhou stranu to tak nemusí cítit všichni.

Lidé si stěžovali, že několik kanálů vysílalo to samé a z vysílání zmizely oblíbené pořady, jakými jsou nekonečný seriál Coronation Street, finále kuchařské show MasterChef nebo utkání v ženském fotbale.

Například BBC Four v pátek večer vysílání úplně přerušila a diváci si tam pouze mohli přečíst výzvu, aby přepnuli na první program, kde se věnují zásadní zpravodajské události.

BBC se nevyjádřila

Mluvčí britského veřejnoprávního média se k situaci pro agenturu Reuters odmítl vyjádřit. Společnost ale na webové stránce zřídila formulář, kde si lidé můžou stěžovat.

Organizace Defund the BBC, volající po dekriminalizaci neplatičů koncesionářských poplatků, označila formulář za „ostudný“ a „antibritský“.

Program kvůli smrti prince Philipa upravovaly i další britské stanice jako ITV nebo Channel 4. Všem kvůli tomu v pátek večer oproti předchozím týdnům klesla sledovanost, jak píše zpravodajský web Deadline věnující se médiím.

Na druhou stranu Channel 4, který upravoval program nejméně, zaznamenal rekordní sledovanost u své večerní reality show Gogglebox.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme