Dva moderátoři, 225 příběhů, 132 pravdivých. Od premiéry Věřte nevěřte uplynulo 25 let

Pět krátkých příběhů a na konci otázka - je to pravda, nebo fikce? I takhle se dá jednoduše vysvětlit zápletka televizní série Věřte nevěřte. Pořad, který se stal slavným i u nás, měl premiéru přesně před 25 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johnatan Frakes, jeden ze dvou moderátorů série Věřte nevěřte

Johnatan Frakes, jeden ze dvou moderátorů série Věřte nevěřte | Zdroj: Profimedia

„Žijeme ve světě, kde existuje skutečné i zdánlivě nemožné. Kde skutečnost na sebe bere podobu iluze. A kde jsou některé věci nevysvětlitelné.“ Těmito slovy začíná televizní série Věřte nevěřte, se kterou v roce 1997 přišla americká stanice FOX.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od premiéry Věřte nevěřte uplynulo 25 let. Populární sérii připomněl redaktor Jiří Štefl

Kreslíř, jehož komiksy se promění ve skutečnost, záhadné propojení sourozenců nebo rozbité zrcadlo, které přineslo sedm let smůly. Divák v jedné třičtvrtěhodinové epizodě uvidí pět záhadných příběhů. Je na něm, aby posoudil, jestli se skutečně staly, nebo vzešly z pera scenáristy. Obecně ale platilo, že v jednom dílu nesměly být všechny příběhy buď pravdivé, nebo vymyšlené.

Tvůrci Věřte nevěřte se nechali inspirovat tvorbou spisovatele science fiction Roberta Tralinse. Už on sám byl záhadnou osobou, napsal totiž přes 250 knih a použil řadu pseudonymů. Scenáristé jako předlohu použili především knihu z roku 1966 Podivné příhody za hranicemi lidského chápání, ve které americký spisovatel sesbíral několik reálných příběhů ze Spojených států.

Americký seriál Přátelé je podle uživatelů v Číně cenzurovaný. Chybí scény s LGBT tematikou

Číst článek

I když slovo reálné není v tomto případě moc na místě. Scenáristé většinou Tralinsovy příběhy neověřovali a spoléhali na spisovatelovo vlastní pátrání. A tak si tvůrci pomohli ještě dalším zdrojem příběhů, tím byly novinové články.

Pořad Věřte nevěřte se stal slavný i díky záhadným a pečlivě vymyšleným vstupům moderátora. Po první řadě sérii opustil James Brolin, kterého vystřídal ještě více tajemnější Johnatan Frakes, kterého diváci už v té době mohli znát ze sci-fi seriálu Star Trek: Nová generace. „Je příběh o autě za dolar založený na skutečnosti, nebo se vás snažíme jenom pořádně převést?“ glosuje v jednom z dílů moderátor Frakes.

Nakonec filmaři natočili 225 příběhů, z toho 132 jich bylo pravdivých. A i po roce 2002, kdy se pořad přestal natáčet, ho televizní stanice reprízují po celém světě.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme