Kultovní Xena slaví 25 let. Původně se přitom princezna bojovnice objevila v seriálu Hercules

Před 25 lety měl v USA premiéru dnes kultovní seriál Xena: Princezna bojovnice. V devadesátých letech se z postavy neohrožené válečnice stal vzor nejen pro feministky, ale také lesby. Později autoři scénáře přiznali, že právě v to doufali. Úspěšný seriál se nakonec dočkal šesti sezón. V Česku se začal vysílat na jaře roku 1997.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna zocelená v žáru bitev,“ tak začínala v češtině úvodní znělka k populárnímu seriálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Seriál Xena slaví 25 let. Poslechněte si reportáž Alžběty Havlové

Hudbu k ní složil Joseph LoDuca, vycházela přitom z tradiční bulharské písně Kaval Sviri. Získal za ni v roce 2000 cenu Emmy.

Xena je přitom takzvaný spin-offem seriálu Herkules, kde se tehdy ještě záporná postava Amazonky objeví v jedné z epizod. Po celou dobu ji hrála dnes 52letá novozélandská herečka Lucy Lawlessová.

Postava se objevila třeba i v populárním seriálu žlutých postaviček Simpsonovi.

Herečka a úspěšná zpěvačka v jednom z nedávných rozhovorů mluvila o svém legendárním pokřiku. Jeden z tvůrců seriálu Rob Tapert, který se později stal jejím manželem, chtěl, aby Xena měla podobný bojový pokřik jako Tarzan. Dodala pak, že pokud vaše děti v autě zlobí a vy na ně tenhle pokřik použijete, zaručeně bude hned klid.

Sci-fi thriller Tenet patří do kin. Jeho zápletka láme mozky i časovou souslednost

Číst článek

Za seriálem stojí také známý režisér a scenárista Sam Raimi, který natočil trilogii o Spider-Manovi nebo kultovní horor Lesní duch. Jeho bratr hraje v seriálu potrhlého Xenina pomocníka Joxera.

Xena je historický fantasy seriál, který se odehrává v Řecku, kde hlavní hrdinka bojuje hlavně s vlastní minulostí. A snaží se napravovat své hříchy. Doprovází jí kromě Joxera drobná, zpočátku naivní blondýnka Gabriela.

Jejich vztah se postupně vyvíjí a často se ocitá na hraně toho milostného. Pro tehdejší gay komunitu byl seriál jako zjevení. Lawlessová homosexuály podporuje dodnes.

Xena v jejím podání také před pěti lety vyhrála anketu amerického magazínu TV Insider o nejdrsnější televizní hrdinku všech dob.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme