Zemřel herec a kaskadér Zdeněk Srstka, dlouholetá tvář pořadu Chcete mě?

Zemřel populární herec, kaskadér a moderátor Zdeněk Srstka, bylo mu 83 let. Informaci serveru Lidovky.cz potvrdil Radiožurnálu jeho syn Jiří Srstka. Srstka byl účastník olympiády, vzpěrač a zastánce opuštěných zvířat, jenž svými často komickými rolemi siláků a svalovců obohatil desítky českých filmů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Srstka v roce 2012

Zdeněk Srstka v roce 2012 | Foto: Martin Pekárek /CNC | Zdroj: Profimedia

Kaskadér a komik v jedné osobě. Kombinace, která se často nevidí. V českém filmu byl jejím ztělesněním Zdeněk Srstka. V dětství prý nebyl žádný silák a kdekdo si na něj dovolil. Aby se ubránil, začal trénovat box, který ho přivedl až před filmovou kameru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel Zdeněk Srstka. Připomeňte si spolu s redaktorem Janem Hergetem, jaký byl známý herec, kaskadér a moderátor.

V parodii na westerny Limonádový Joe se sešla parta sportovců, která dala základ slavné české kaskadérské škole. „My jsme se tam mydlili. Padne, nebo nepadne. Nešetřili jsme se, protože každý z nás měl z toho boje radost,“ vzpomínal Srstka.

Srstka měl v té době na svém kontě bronz z mistrovství Evropy a deváté místo na olympiádě ve vzpírání. Díky slavnému Limonádníkovi se z něj ale stal kaskadér.

Ve filmech často vybíhal z plamenů, umíral v uniformách německých i ruských vojáků nebo skákal z výšek do hromady kartonových krabic.

„Každý se mě ptal, jestli jsem neměl strach. Samozřejmě když jste v 25 metrech, máte spadnout do krabic a podíváte se dolů, tak to je jako krabička od sirek,“ popisoval.

Pro jeho svéráznou povahu a smysl pro humor mu začali režiséři svěřovat i menší herecké role. Třeba v komedii Marečku, podejte mi pero! měl štěstí na repliku, která zlidověla: „Hliník se odstěhoval do Humpolce.“

V osmdesátých letech účinkoval v populárním pořadu Možná přijde i kouzelník, kde hrál v humorných skečích, a dokonce i zpíval. Režisér Jiří Adamec mu ale svěřil i vážnější roli. V seriálu Sanitka nebyl legračním strejdou, ale nebezpečným saniťákem Korejsem.

Srstka si byl dobře vědom svých možností, a i když stál před kamerou s největšími hereckými mistry své doby, nikdy se nepovažoval za jednoho z nich. „Štětím se, když mi někdo říká herec nebo moderátor. Nejsem žádný herec, jsem kluk z ulice. A tohle je taková náhoda, jako jak jde život,“ říkával.

Když Zdeněk Srstka skončil kaskadérskou kariéru, začal se věnovat opuštěným zvířatům. Na televizní obrazovce 27 let představoval psy a kočky z útulků v oblíbeném pořadu Chcete mě?

Tento pořad mu přinesl velkou popularitu, kterou uměl svým upřímným úsměvem bohatě oplácet: „Lidi mám rád a vždy mě potěší, když mě někdo zastaví na ulici. A nejvíc mě potěší, když na mě děti ukazují a říkají: Ten pán má ty pejsky.“

S moderováním pořadu Chcete mě? musel Zdeněk Srstka letos skončit kvůli zdravotním problémům.

Jan Herget, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme