Zemřela Anna Jurásková, scenáristka Broučků nebo Pohádek z mechu a kapradí

Ve věku 92 let zemřela scénáristka Broučků, Lišky Bystroušky a dalších večerníčků a pohádek Anna Jurásková. Ve středu to oznámila Karolína Blinková z tiskového oddělení České televize, v jejímž vysílání se díla Juráskové objevují dodnes. Podílela se na vzniku téměř tisícovky pořadů, včetně desítek televizních pohádek a řady známých večerníčků pro děti.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Broučci - animovaný loutkový seriál

Broučci - animovaný loutkový seriál | Foto: Česká televize

Jurásková přenesla do seriálové a filmové podoby pohádky tak slavných autorů, jako byli Jan Drda, Josef Lada, Jan Karafiát, Rudolf Těsnohlídek nebo Václav Čtvrtek. Přímo se Čtvrtkem spolupracovala na scénáři večerníčku O loupežníku Rumcajsovi a podle Čtvrtkových knih pak napsala scénáře pro večerníčky Pohádky z mechu a kapradí, O vodníku Česílkovi nebo O makové panence a motýlu Emanuelovi.

Generace malých diváků také vídaly v televizi její zpracování Karafiátových Broučků nebo Těsnohlídkovy Lišky Bystroušky. Ještě širší je paleta televizních pohádek, na jejichž vzniku se Jurásková podílela. „Celkově napsala 70 pohádek," uvedla Blinková.

V letech 1951 až 1981 Jurásková pracovala jako dramaturgyně v Československé televizi a později s televizí spolupracovala externě. „V roce 2010 dostala cenu za mimořádný scenáristický přínos České televizi," doplnila Blinková.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme