Zkuste něco nového. Tipy na tři originální filmy z české i francouzské produkce online

Na filmy stále nemůžeme chodit do kina. Vznikají ale nové streamovací platformy, a i ty stávající nabízejí originální autorskou kinematografii. Podívejte se na tři filmy, které pravděpodobně neznáte.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový sál kina Světozor

Kina jsou kvůli pandemii koronaviru stále zavřená. Zajímavé filmy se ale dají objevovat i z pohodlí domova | Zdroj: Aerofilms

Rozjela se úplně nová streamovací platforma Watch Nook. Funguje zatím zcela zdarma, věnuje se autorské animaci, dokumentu, hranému i experimentálnímu filmu z mnoha zemí. Watch Nook nabízí mimo jiné i tři krátké české filmy. Například Strach od režiséra Michala Blaška, slovenského absolventa pražské FAMU.

Marek, hlavní hrdina jeho filmu, je během cesty autobusem svědkem násilí, které natočí na telefon. Musí se ale rozhodnout, co s nahrávkou udělá dál. Roli v tom hraje právě titulní strach. Film sledujte tady anebo na Vimeo kanále autora.

Zbydou jenom obrazy

Hongkongská herecká superstar Maggie Cheung hrála sama sebe ve filmu předního francouzského režiséra Oliviera Assayase Irma Vep. Snímek z roku 1996 teď můžete vidět na autorsky zaměřené platformě MUBI.

Asijská herečka ve filmu přijíždí do Francie, aby hrála hlavní roli v remaku němého upírského filmu. Neumí vůbec francouzsky a ocitne se v latexovém kostýmu uprostřed problematického natáčení bez toho, aby dobře rozuměla, co se děje kolem ní.

Originální snímek Oliviera Assayase předcházel jeho filmům Sils Maria nebo Carlos, které znají i čeští diváci.

Česká lyrika malovaná na skle

Krátkometrážní animovaný film české autorky Lucie Sunkové Strom najdete na DA films. Jde o film animovaný způsobem, jaký jste patrně ještě neviděli. Je totiž malovaný na sklo.

Náročná technika vedla autorku k lyrickému výsledku zdůrazňujícímu podobný rytmus života lidí a stromů. Poetický film je slovy jeho anotace „podobenstvím o rodičovství a překračování hranic jednoho (nejen) lidského života“.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme