‚Nadčasové teze i projev.‘ Národní muzeum objevilo dosud neznámou nahrávku prezidenta Masaryka

Pražské Národní muzeum vlastní doteď neznámou zvukovou nahrávku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jde o jeho proslov ze 7. března 1930, který přednesl na Pražském hradě v den svých osmdesátých narozenin.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1934

Prezident Tomáš Garrigue Masaryk. | Zdroj: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

I když je zvuková nahrávka na 90 let starém válečku delší, zachovala se asi polovina záznamu - tedy 12 minut, a podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše, na ní prezident Masaryk mluví například o tom, jak důležitá je pro národ kultura a vzdělanost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek Michaely Veteškové o doteď neznámé nahrávce

„Zaujalo mě, jakým způsobem je jeho projev nadčasový, myslím, že některé jeho teze by se daly opsat a použít do dnešního jakéhokoliv projevu,“ řekl ředitel národního muzea Michal Lukeš pro Radiožurnál.

Nahrávku objevili kurátoři Národního muzea nedávno při digitalizaci zvukového archivu. 

„Ty nahrávky jsou na fonografických válečcích, do kterých se pomocí jehly a vosku zaznamenávaly zvuk. Je to předchůdce gramofonových desek, Český rozhlas je k záznamu zvuku používal ještě ve 20. a 30. letech,“ uvedl Lukeš.

Fonografické válečky sloužily před sto lety k zaznamenávání zvukových nahrávek. | Foto: Michaela Vetešková

Tuto a ještě i jiné nahrávky věnoval v roce 1966 tehdejší Československý rozhlas právě Národnímu muzeu a nikdo zřejmě až dosud netušil, co na záznamech je.

„Prezident se v projevu věnuje potřebě vzdělávání a výchovy pro kvalitu národa a státu, věnuje se reformě školství a výchovy. Zabývá se i zahraniční politikou,“ popsal pro Radiožurnál Michal Lukeš.

Dodal ještě, že existuje přepsaný záznam proslovu s pracovním názvem O potřebách národa a státu, ale že je i ve zvuku, to je skutečná rarita.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme