‚Střet osobních příběhů s velkými dějinami.‘ Hlavní cenu Trilobit získal dokument Čechoslováci v gulagu

Film o puberťácích, dokument o síle přírody na zdánlivě odpudivých místech i reportáž o chovu slepic. To jsou projekty, které bodovaly při udílení výročních cen Českého filmového a televizního svazu FITES. Letošní novinkou byla divácká cena pro filmový počin, o němž na začátku roku hlasovali diváci v doprovodném programu v Městském kině Beroun.

Beroun Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní cenu Trilobit 2019 získala režisérka Marta Nováková za dokumentární sérii Čechoslováci v gulagu

Hlavní cenu Trilobit 2019 získala režisérka Marta Nováková za dokumentární sérii Čechoslováci v gulagu | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Hlavní cenu Trilobit letos získala Marta Nováková za dokumentární sérii Čecholováci v gulagu, na které pracovala řadu let a kde ukazuje krutost velkých dějin na konkrétních lidských příbězích.

„V trilogii Čechoslováci v gulagu se osobní příběhy střetávají s takzvanými velkými dějinami, to vše v atraktivním kabátu objevných archivních materiálů, animací a neotřelého hudebního doprovodu,“ uvedla odborná porota ve zdůvodnění hlavní ceny.

Sedláčkův Palach má šest nominací na Cenu české filmové kritiky. O výsledcích se rozhodne v únoru

Číst článek

Další ocenění převzali Olmo Omerzu za film Všechno bude o dvou puberťácích, Marián Polák za dokument Planeta Česko, kde ukazuje, jak si příroda dokáže poradit i na místech, kde bychom to nečekali, a Šimon Šafránek s Šimonem Hájkem za dokument o počátcích skateboardismu v Československu King Skate.

Cenu Josefa Škvoreckého za propojení filmu a literatury získal Marek Hlavica za knihu o ostravském studiu Československé televize. Cenou Ferdinanda Vaňka za přínos občanské společnosti byla oceněna reportáž o krutých, mučivých podmínkách chovu slepic u nás, kde se místo na podestýlce chovají v těsných klecích na mrtvých slepicích.

Evropským filmem roku je polská Studená válka. Triumfovala v pěti kategoriích

Číst článek

Zvláštní cenu poroty obdrželi herci z filmu Hovory s TGM – Jan Budař, který ztvárnil Karla Čapka a Martin Huba, který hrál Tomáše Garrigua Masaryka. Cenu diváků si odnesl Toman režiséra Ondřeje Trojana.

Anticenu, takzvaný Zlatý citrón, dostali od filmového a televizního svazu členové Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek, Vítězslav Jandák a předsedkyně Hana Dohnálková za „iniciaci a schválení odvolání šéfredaktora Českého rozhlasu Vltava Petra Fischera“.

Ceny se letos předávaly po dvaatřicáté. Členové porot vybírali ze 104 přihlášených titulů a 23 snímků s dětskou či rodinnou tematikou.

Ceny FITESu nejsou jediná česká výroční filmová ocenění, která se u nás udílejí. Na začátku února je budou následovat Ceny české filmové kritiky. Asi nejprestižnější jsou pak Čeští lvi, jejich vítězové budeme znát v březnu. Vedle toho udílejí ceny třeba i festivaly nebo ministerstvo kultury.

Tomáš Pilát, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme