Ministerstvo kultury chce ve městech více veřejného umění. Zaplatit ho mají odvody ze stavebních zakázek

Z části veřejných stavebních zakázek by se mělo v budoucnu odvádět procento na vznik nových uměleckých děl v jejich okolí. Počítá s tím alespoň novela zákona, kterou ministerstvo kultury poslalo do připomínkového řízení. Opatření by se týkalo zakázek zhruba nad 150 milionů korun. Stát, města, kraje a jejich příspěvkové organizace by musely sestavovat speciální poroty, které by díla vybraly.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo kultury

Ministerstvo kultury | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle náměstkyně ministra kultury Kateřiny Kalistové je cílem kultivovat veřejný prostor. 

„Museli jsme k návrhu přistoupit citlivě, což se nám, myslím, podařilo. Bylo nutné najít rovnováhu mezi touto povinností, která zadavatele zatíží, a potřebou kultivace veřejného prostoru. Zároveň jsme chtěli zabránit tomu, aby se veřejný prostor osazoval nekvalitními uměleckými díly,“ vysvětlila Kalistová Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Procento z veřejných zakázek na umělecká díla ve městech

Ve speciálních komisích podle ní mají zasednout mimo jiné přímo odborníci na uměleckou tvorbu. „Vždy nadpoloviční většinu členů tvoří zástupci organizací působících v oblasti současného vizuálního umění, architektury, urbanismu nebo památkové péče a nezávislí odborníci. V porotách by tak měla převládat nezávislost a umělecká stránka. Členů by mělo být minimálně pět,“ uvedla náměstkyně.

Třeba Svaz měst a obcí ale vyčlenění procenta na umění odmítá. Podle jeho výkonné ředitelky Radky Vladykové je pouze věcí jednotlivých obcí, zda a jak kulturu ve městě podpoří. „V současné době již samosprávy investují do kulturního života mnoho prostředků,“ říká.

Národní galerii dočasně povede krizová manažerka Nedoma. Bez řádného ředitele je galerie už od dubna

Číst článek

Třeba pražští radní už ale v minulém roce schválili pravidla, podle kterých hlavní město vyčlení na umění dvě procenta z ročních investic. Návrh hájí rovněž hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí STAN. Kultivace veřejného prostoru je podle něj úkolem samospráv.

„Organizovali jsme architektonickou soutěž na okolí krajského úřadu. Projekt bude stát 200 milionů. Považuji za logické, že v případě podobně velkých staveb by v rámci nich mělo být v okolí umístěno umění. Zařídit by ji měl veřejný subjekt,“ myslí si.

Loni podle společnosti CEEC Research vypsaly stát a samosprávy 128 stavebních zakázek nad 150 milionu korun, a to v objemu víc než 78 a půl miliardy korun.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme