Jamajské reggae nebo irský hurling. Seznam dědictví UNESCO se rozšiřuje o další zvyky a tradice

Seznam nehmotného kulturního dědictví Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) se rozšiřuje o další zvyky a tradice z celého světa. Kromě modrotisku, nominovaného pěticí zemí včetně Česka, přijala mezivládní komise posuzující jednotlivé návrhy také jamajský hudební styl reggae, irskou národní hru hurling či metodu léčebného lázeňství z Tibetu. Také rozšířila o sedm položek zvláštní listinu vymírajících kulturních fenoménů.

Tento článek je více než rok starý.

Port Louis (Aktualizováno: 13:56 29. 11. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reggae (ilustrační foto)

Reggae (ilustrační foto) | Foto: Yardie | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Základní seznam nehmotného kulturního dědictví už má přes 400 zápisů - od tradiční neapolské pizzy přes české sokolnictví až po věštecké metody nigerijského kmene Yoruba.

Cílem seznamu je podle UNESCO odrážet rozmanitost nemateriálního dědictví lidstva a také přitáhnout pozornost k lety prověřeným dovednostem.

Láska a lidství

Ve čtvrtek do této sbírky přibylo mimo jiné jamajské reggae. Tento hudební styl se na karibském ostrově zrodil v 60. letech a následně jej po celém světě zpopularizovala ikona tohoto žánru Bob Marley.

UNESCO při hodnocení nominace zdůraznilo přínos reggae v podobě šíření povědomí „v otázkách nespravedlnosti, odporu, lásky a lidství“, uvedla agentura AFP. Mezinárodní komise také zmínila mnohdy „duchovní, smyslný a socio-politický rozměr“ žánru.

„Reggae je výhradně jamajské. Je to hudba, kterou jsme vytvořili a která pronikla do všech koutů světa,“ prohlásila v souvislosti s přidáním na listinu UNESCO jamajská ministryně kultury Olivia Grangeová.

Nedílná součást irské kultury

Uznání se během aktuálního zasedání výboru UNESCO dočkala také irská národní hra hurling, podobná pozemnímu hokeji či lakrosu. Sport hraný na travnatém hřišti s dřevěnými pálkami a malým koženým míčkem se údajně objevil už před 2000 lety a je významnou součástí irské mytologie.

„Hurling je považován za nedílnou součást irské kultury a hraje ústřední roli při propagování zdravého životního stylu, inkluzivity a týmového ducha,“ uvádí UNESCO.

Modrotisk je na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Technika dodnes zdobí kroje na Moravě

Číst článek

Už ve středu dopoledne rozhodla posudková komise o zápisu sedmi jevů na seznam tradic „naléhavě vyžadujících ochranu“.

Figurují mezi nimi například starobylá alžírská praxe komunitního vodohospodářství, tradiční formy divadla v Egyptě a Sýrii nebo skupinové tance Nachičevanské autonomní republiky, ležící mezi Arménií a Íránem.

Zápis na tento zvláštní seznam, který nyní zahrnuje 59 položek, podle UNESCO mobilizuje mezinárodní spolupráci a asistenci ve snaze podpořit předávání daných tradic a dovedností.

Co se týče širšího seznamu nehmotného dědictví, jde především o cestu jak tradiční zvyky, slavnosti či řemesla zviditelnit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme