‚Byla šeptanda, že jsme se utrhli ze řetězu.‘ Staněk před odchodem odvolal šéfa knihovníků

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal během svého posledního dne ve funkci předsedu Ústřední knihovnické rady Víta Richtera. Informaci přinesl Deník N s odkazem na Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Své odvolání Radiožurnálu potvrdil i Richter.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:11 13. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný předseda Ústřední knihovnické rady České republiky Vít Richter.

Odvolaný předseda Ústřední knihovnické rady České republiky Vít Richter. | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Richter uvedl, že dopis o svém odvolání obdržel v pondělí 12. srpna, odvolání bylo ale podepsáno 31. července, tedy poslední den, kdy Antonín Staněk působil ve funkci ministra kultury. „V dopise je zmiňováno, že ministr změnil statut a jednací řád Ústřední knihovnické rady a na základě toho nově jmenoval předsedou stávajícího generálního ředitele Národní knihovny Martina Kocandu,“ řekl Radiožurnálu Richter.

Teprve poté, co o této události informovala média, oznámil ji na svém twitteru i exministr Staněk. „Tuto koncepční změnu jsem chystal delší dobu, ale bohužel vzhledem ke všeobecně známým okolnostem jsem několik koncepčních rozhodnutí musel zprocesovat v posledních dnech mého úřadu,“ napsal.

Rekonstrukce Klementina

Odvolanému předsedovi vyjádřil na twitteru podporu například Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Poslední den svého fungování na @Ministerstvo kultury, odvolal ministr A. Staněk dlouholetého předsedu Ústřední knihovnické rady, poradního orgánu MK ČR, PhDr. Víta Richtera. Velmi stručné odvolání dorazilo dnes. Knihovnická obec je šokována a vyjadřuje V. Richtrovi plnou podporu.

16:39 – 12. 08. 2019

66 183

Sám Richter dal své odvolání do souvislosti s kritikou Ústřední knihovnické rady na adresu Národní knihovny. „Byla to taková šeptanda, ale naznačovalo se, že se Ústřední knihovnická rada trochu utrhla ze řetězu, protože jsme si dovolili kritizovat situaci Národní knihovny a zejména podíl ministerstva kultury na té situaci,“ řekl Richter.

„Myslím si, že to byla jedna z hlavních příčin, proč k tomu došlo,“ dodal. Kritika Richtera a Ústřední knihovnické rady se týkala způsobu rekonstrukce budovy Klementina.

Nově jmenovaný předseda Ústřední knihovnické rady a zároveň generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda ale spojování personální výměny s kritikou procesu přestavby Klementina odmítl. „O propojení této změny s revitalizací Klementina jsem nikdy neslyšel a působí na mě jako nereálná spekulace,“ napsal v sms zprávě serveru iROZHLAS.cz.

Podle Kocandy současná situace vyplývá ze změny stanov Ústřední knihovnické rady, podle kterých bude radě nově předsedat z titulu své funkce generální ředitel Národní knihovny. „Dochází pouze ke změně toho, který z členů Ústřední knihovnické rady předsedá,“ dodal.

‚Staněk knihovny neřešil‘

Pro předsedu Svazu knihovníků a informačních pracovníků Romana Giebische bylo Richterovo odvolání překvapením. „Z mého pohledu to přišlo zčistajasna, byl to velmi nečekaný krok,“ řekl Českému rozhlasu Plus. Vít Richter podle Giebische patří mezi nejvýznamnější osobnosti českého knihovnictví.

‚Zcela mimo racionální uvažování.‘ Hadí lázně nejsou po letech památkou, rozhodl před odchodem Staněk

Číst článek

„Jsem přesvědčen, že ministr Staněk problematiku knihoven vůbec neřešil, na jednání Ústřední knihovnické rady vůbec nechodil. Nechápeme, proč došlo k tomuto odvolání,“ dodal.

Richter žádné kroky proti svému odvolání neplánuje. „Já se angažovat nebudu, jsem předsedou od roku 1998 a už jsem vícekrát naznačoval, že by bylo rozumné to obměnit. Tady nejde o moji osobu, ale spíše o to, že došlo k takové systémové změně, že předsedou poradního orgánu není odborník navržený z knihovnického středu a jakési lenní právo by tam měl mít ředitel Národní knihovny. Potom je samozřejmě velmi obtížné tu Národní knihovnu kritizovat,“ dodal Richter pro Radiožurnál.

Rozhodnutí je podle ministerstva kultury správné. Podle mluvčí Marthy Häckl jde pouze o „koncepční změnu“. „Tato změna proto rozhodně neznamená odvolání uznávaného odborníka, kterým dr. Richter nesporně je, z Ústřední knihovnické rady. Personální obsazení této rady se žádným způsobem nezměnilo, svá doporučení pro ministra navíc formuluje rada hlasováním všech členů,“ uvedla.

Hadí lázně

Odvolání Richtera není jediné rozhodnutí, které Staněk učinil poslední den ve funkci. Ve stejný den rozhodl také o tom, že Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou.

Zasáhl tak do dlouholetého sporu a podle kritiků vyšel vstříc developerovi Jaroslavu Třešňákovi, kterému lázně patří a který má blízko k prezidentu Zemanovi. Památkáři dlouho odmítali vydat povolení, které Třešňák potřeboval k rekonstrukci budovy.

Anna Macků, Barbora Chaloupková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme