V Hradci Králové křtili zvoníka

V Hradci Králové dnes křtili zvoníka. Tamní největší zvon se jmenuje Augustin a dnes má tedy svátek. Využili toho i tamní zvoníci. Jednak světili svoji novou zástavu a pak také do svých řad slavnostně přijali nového zvoníka. Čekala ho poslední zkouška, kterou známe třeba u myslivců - musel vypít sklenici mléka, pohár vína, sklenici vody a půllitr piva. Pak teprve mohl být pasován.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvon - ilustrační obrázek

Zvon - ilustrační obrázek | Foto: Tomáš Kubelka

„Zvoník musí umět umýt zvon a musí poslouchat pokyny řídícího zvoníka, aby nedošlo k nějakým úrazům,“ říká nově pasovaný zvoník Jan Košek. Zvonění na třetí největší zvon v zemi, je pro něj mystický zážitek:

„Člověk si uvědomuje, že těch 500 let pro náš národ a pro historii něco znamená a styk s předmětem, který toto všechno pamatuje, určitým způsobem vnímal a určitým způsobem nasál, je fascinující.“

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Křest zvoníka.mp3

Rozeznít osmitunový zvon je týmová práce, která vyžaduje koordinaci. Tentokrát byl hlavním zvoníkem František Skopec a pomáhala mu pětice dalších zvoníků:

„Alois Neruda ten bude startovat a chytat srdce a pak jsou tady čtyři zvoníci.“

Královéhradecký zvon Augustin byl ulit v roce 1509, po staletí varoval před nebezpečím nebo svolával městské radní. Dnes už se rozezní jen zhruba desetkrát ročně.

„Někdy zvon zvoní společně se zvony katedrály, někdy sólo, jako dnes, protože dnes má Augustin svátek, tak aby byl slyšet,“ dodává František Skopec.

Tentokrát zvonili zvoníci na bílé věži celých deset minut.

Jiří Fremuth, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme