V Nasavrkách budou slavit keltský svátek Samhain

Zatímco Česi si začátkem listopadu připomínají Dušičky, Keltové v té době slavili Samhain, při kterém nejen vzpomínali na zesnulé, ale také vítali nový rok. Lidé dnes mohou tuto tradici zažít na vlastní kůži v Nasavrkách na Chrudimsku. Akci přichystalo občanské sdružení Boii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oheň, ilustrační foto

Oheň, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Michael Faes

Keltové při Samhainu zvali na zem duše svých blízkých, aby se společně rozloučili se starým rokem. Za to, že se Keltům lámal rok jindy, mohl odlišný kalendář.

„Jak známe my dnes Dušičky, tak Samhain byl něco podobného, sloužil také k jakémusi uctění zemřelých,“ vysvětluje Anna Frantalová z místního sdružení Boii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na keltský obřad do Nasavrk pozvala redaktorka Drahomíra Bačkorová.

Právě se členy tohoto sdružení mohou dnes lidé v Nasavrkách zažít Samhain podle starých tradic. Nejdřív by si však měli výrobit lampiony a strašidelnou masku, třeba z vydlabané dýně.

„Přesuneme se s lampionovým průvodem ke kamennému kruhu, který je u Nasavrk, a tam Druid vykoná obřad, který pravděpodobně vykonávali i Keltové, tak že tam bude i ta duchovní složka, která k Sanmhainu rozhodně patří,“ doplnila Frantalová.

Vojtěch Kouřímský, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme